La proposta de Vox a Castella i Lleó, que els ultres anomenen provida, sobre els avortaments ha sacsejat el panorama polític espanyol i ha recuperat un debat que semblava superat. Ara, amb el govern espanyol enviant un requeriment a la Junta d'aquesta autonomia per incompetència, el partit de Santiago Abascal ha posat sobre la taula una possible sortida del govern regional de Castella i Lleó que deixaria el PP en minoria si els d'Alfonso Fernández Mañueco no accepten les seves tesis i posen en marxa mesures com ara que els metges ofereixin a les dones escoltar el batec del fetus o una ecografia 4D. Ha estat Ignacio Garriga, líder del partit al Parlament de Catalunya i secretari general de la formació, qui ha deixat caure en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 que revisaran "si seguir o no" a la Junta de Castella i Lleó si no es compleixen els acords sobre el protocol provida, que, segons Garriga, estaven pactats des d'abans de la investidura de Mañueco. 

El PP, un partit de paraula? 

"Arribarà el moment d'establir un balanç del compliment dels acords que vam pactar abans de la investidura, i si no es compleixen, haurem de revisar aquest acord i l'opció de seguir o no al govern espanyol", ha insistit Garriga, que ha deixat clar que Vox exigirà que aquests acords per formar govern (el primer amb un partit d'ultradreta) es compleixin, i també el de les mesures provida que ara han generat tanta polèmica. Amb tot, a pesar de l'estira-i-arronsa que han protagonitzat en les últimes hores, Garriga s'ha mostrat convençut que el PP acabarà per acceptar aquestes idees: "Vull ser positiu, vull creure que al PP són gent de paraula, perquè han signat un acord, un protocol, i el portaran a terme", ha assegurat el polític ultra davant la possibilitat que, finalment, els populars se'n desentenguin. 

Durant les últimes hores també s'ha plantejat la possibilitat que el president Mañueco acabi destituint el seu vicepresident, el polèmic Juan García-Gallardo, que va ser qui va anunciar les mesures i a qui ja ha desautoritzat, assegurant que l'actual protocol dels avortaments no patirà cap canvi. Sobre aquest plantejament, Garriga ha negat que el seu partit se senti desautoritzat pel president de la Junta: "Tot està aprovat. Sanitat emetrà l'ordre en les pròximes hores, en els pròxims dies" ha avançat el català, que assegura que no són mesures de pressió, sinó purament informatives, per a les dones, ja que si finalment, després d'escoltar el batec o veure l'ecografia en 4D, decideixen continuar amb l'embaràs, serà una decisió que només depèn d'elles. 

Retrets al govern espanyol

Des de la Moncloa, l'Executiu de Pedro Sánchez ha entrat de ple en aquesta polèmica regional, amb ministres dels dos partits de la coalició denunciant la possibilitat d'un canvi de protocol a Castella i Lleó i amb l'enviament de dos requeriments a la Junta. Segons Garriga, aquesta "sobreactuació" —un terme que també s'ha anat utilitzant a les files del PP— del govern de Pedro Sánchez forma part d'una "campanya del president del govern espanyol que evidencia la por que ens té". Per ell, el requeriment no té cap mena de sentit i només és una cortina de fum per tapar "l'autèntic problema" d'Espanya aquestes últimes setmanes, que és la reducció de penes d'agressors sexuals per la llei del "nomes sí és sí".