Tot i que el PP hagi fet marxa enrere, Vox encara insisteix amb les seves polèmiques mesures antiavortistes a Castella i Lleó. El vicepresident de la Junta, l'ultradretà Juan García-Gallardo, ha aplaudit aquest dilluns el protocol de batec fetal que l'ultra Viktor Orbán va imposar a Hongria i ha amollat que "li agrada molt". I és que el partit d'extrema dreta ha seguit des del primer minut el model hongarès contra el dret de l'avortament, imposat en un país que ja no es pot considerar una democràcia plenaAixí és el protocol antiavortista d'Hongria que defensa Vox.

Va ser durant el mes de setembre quan el govern ultra d'Orbán va impulsar un decret per obligar les dones a escoltar el batec fetal abans d'avortar. Segons el decret, les dones han de certificar mitjançant un document que el seu metge li ha proporcionat "la indicació dels signes vitals del fetus d'una forma clarament identificable". Recordem que la llei hongaresa de l'avortament està vigent des del 1992 i determina que es pot optar per la interrupció de l'embaràs fins a la setmana 12 de la gestació, cosa que es pot prolongar fins a la setmana 24 en casos extraordinaris — o en un moment més endavant en cas d'una patologia en el fetus incompatible amb la vida o si perilla la vida de la mare.

El protocol antiavortista d'Hongria, "difícil d'aplicar"

Des que es va introduir el protocol antiavortista d'Hongria, la premsa independent del país ha publicat crítiques d'especialistes al decret per apuntar que és "difícil d'aplicar". "El text legal va ser redactat d'una manera poc clara i en la pràctica dificulta la tasca dels metges", assegura el doctor Gábor Hartmann al diari Népszava. Altres metges han recordat que el batec fetal només és detectable des de les sis setmanes de gestació, de manera que el decret endarrereix la data de l'avortament. "La presentació dels signes vitals del fetus augmenta l'estrès i és una pressió emocional que augmenta els factors de risc. Si la pacient està nerviosa, és més difícil la seva anestèsia o reacciona d'una manera que augmenta el risc de complicacions", denuncia la doctora Wafa Dina al portal szeretlekmagyarorszag.hu. El mateix portal ha consultat diferents metges que se salten el protocol.

Amb 9,7 milions d'habitants, la xifra d'avortaments a Hongria va començar a baixar el 2009 — quan n'hi va haver poc més de 43.000, davant dels 44.000 de l'any anterior. L'any 2020, la dada es va situar per sota dels 24.000 avortaments; i l'any 2021, per sota dels 22.000. És a dir, que ja baixava sense que s'hagués imposat el batec fetal abans de la interrupció de l'embaràs. De moment no s'han publicat les dades de l'any 2022, quan es va implementar la polèmica mesura.