Enguany és any electoral: al maig, eleccions municipals i autonòmiques; i cap a finals d'any, eleccions generals. El Partit Popular no en té prou amb treure bons resultats als comicis, sinó que el seu principal objectiu és descartar la ultradreta i evitar un pacte com el de Castella i Lleó — on ha cedit davant les mesures antiavortistes. De fet, els populars europeus ja van esbroncar els espanyols per aquesta "trista sorpresa". Si bé sembla que l'única via és un acord amb l'extrema dreta (tal com apunten les últimes enquestes), aquest és el (difícil) pla d'Alberto Núñez Feijóo per governar sense Vox després de les eleccions.

🔵 Les autonomies, els camps de batalla del PP per guanyar la guerra al PSOE

El president del PP intentarà arribar a un pacte amb el PSOE perquè governi la llista més votada, segons publica aquest diumenge El Español. Fonts de la direcció nacional dels populars admeten la pràctica impossibilitat que Pedro Sánchez es comprometi a un acord així, però també asseguren que això els donarà punts per guanyar el relat polític. Feijóo basarà bona part de la campanya en la pressió als socialistes per un pacte d'aquesta mena, fins al punt de plantejar una proposta escrita formal a Ferraz per redoblar el pols. Ara bé, els populars tenen al cap una via que els agrada encara més: la que va seguir Juanma Moreno a Andalusia, amb una majoria absoluta que faci innecessaris els suports de Vox. És veritat, però, que resultats tan amples són ara difícils d'imaginar.

El pla del PSOE: la por a la ultradreta

Per la seva banda, el PSOE també té el seu propi pla i ha recuperat la por a la ultradreta com a reclam per mobilitzar l'electorat. Tal com recorda aquest diumenge El Periódico de España, això ja va ser un eix central a la campanya de les eleccions generals del 2019 (i en la repetició del novembre). "Només hi ha dues opcions en aquest any electoral que tenim al davant. Una decisió que correspon als ciutadans. O s'escull la via de progrés del PSOE, o el retrocés que encarnen la dreta i la ultradreta", diu un document dels socialistes fet públic aquest divendres. D'aquesta manera, sembla encara més difícil que Sánchez pugui cedir a cap pacte amb Feijóo per fer que el PP no pacti amb Vox.

D'altra banda, queda clar que el PSOE explotarà la gestió que ha fet de la crisi econòmica i social derivada de la invasió russa d'Ucraïna. És a dir, traurà pit de mesures socials com el xec de 200 euros o la iniciativa econòmica estrella de Sánchez: el topall al preu del gas, que ha agradat a Europa i que ja s'aplica al bloc comunitari per rebaixar la inflació. De fet, un altre puntal de la campanya serà la presidència europea del líder socialista i la seva projecció internacional. Havent parlat de mesures socials, els socialistes marcaran distància amb els populars amb qüestions com l'avortament — sobre el qual el Tribunal Constitucional decidirà aviat.