El nou protocol antiavortista presentat per PP i Vox a Castella i Lleó està portant molta cua. Els dos partits no es posen d'acord en la decisió, mentre que des del PP neguen que s'hagi modificat la legislació sobre l'avortament. Aquest dilluns el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va desmentir que a partir d’ara s’obligui “a res” a metges i pacients, i que seran les dones les que triïn si volen més informació sobre la interrupció del seu embaràs. Vox, en canvi, no fa un pas enrere i inisteix en què s'oferirà escoltar el batec fetal a les dones "que tinguin clar que volen avortar", i que cal oferir una ecografia 4D.

Ara, els ginecòlegs han sortit al pas i desaconsellen, les mesures anunciades pel vicepresident de la Junta, Juan García-Gallardo, ja que recorden que les ecografies abans de les 12 setmanes de gestació no estan indicades clínicament, perquè són innecessàries en un embaràs sense complicacions.

Perill per als embrions 

La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia ha explicat a través d'un comunicat que en el primer trimestre d'embaràs cal utilitzar l'ecografia doppler, per escoltar el batec de l'embrió, sempre de manera prudent. Per tant, alerten que les ecografies abans de les 12 setmanes d'embaràs podrien ser perilloses pels embrions. Segons els especialistes, fins a la setmana 10 no s'hauria d'aplicar de forma rutinària, i només de si existeix una indicació clínica es faria entre la setmana 10 i la 13. Com podria ser, la detecció d'una anomalia al cor. La directora del servei de ginecologia i obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba, en declaracions aquest dimarts a RAC1, ha assegurat que és una prova innecessària.

En declaracions al mateix mitjà, l'especialista en medicina fetal de la Vall d'Hebron, Sílvia Arévalo, ha advertit que en alguns casos pot arribar a provocar complicacions. Segons el que ha explicat, un ús continuat pot provocar un escalfament de la zona, i en casos de molta exposició, malformacions o fins i tot, l'avortament. Amb tot, els especialistes rebutgen les ecografies 4D, que no ofereix la sanitat pública, ja que no són necessàries. 

Avís del govern espanyol

La resposta del govern espanyol a aquest anunci, va ser en forma de requeriment. El Ministeri de Sanitat va enviar aquest diumenge un requeriment oficial a la conselleria de Sanitat de Castella i Lleó, en el qual l'advertia que "s'abstingui d'aprovar o aplicar cap mesura que vulneri l'actual normativa respecte a la interrupció voluntària de l'embaràs", segons va informar en un comunicat. Mañueco va sortir a negar aquests plans antiavortistes, però va acusar La Moncloa de fer política a través de les dones embarassades, i va mostrar “estupefacció” pel requeriment de l’executiu de Pedro Sánchez. 

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va advertir aquest dilluns a Mañueco que el requeriment és un pas previ "en l'àmbit de la jurisdicció contenciosa administrativa". Així mateix, va assenyalar que el govern espanyol utilitzarà totes les fórmules per garantir el compliment de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs i per donar tranquil·litat i seguretat jurídica als professionals sanitaris i per "protegir l'àmbit competencial" al qual es refereixen aquest tipus d'accions, segons ha traslladat.