La Junta Electoral Central (JEC) ha ficat el Parlament Europeu en un embolic del qual pot acabar sortint esquilada. I ja seria la segona vegada. La JEC ha comunicat aquesta setmana a l'Eurocambra que els diputats Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé, que fa tres anys que ocupen els seus escons, no disposen de les preceptives credencials com a parlamentaris perquè no s'han presentat al Congrés a jurar la Constitució. En canvi el Parlament Europeu sí els ha reconegut com a tals, perquè el TJUE així ho va establir el desembre del 2019, quan en resposta a una qüestió prejudicial del Suprem, va sentenciar que Oriol Junqueras tenia la immunitat com a eurodiputat des del mateix moment en què es van proclamar els resultats electorals. 

Després dels comicis de maig del 2019, l'aleshores president del Parlament i membre del Partit Popular Europeu, Antonio Tajani, va barrar el pas de Puigdemont i Comín a l'Eurocambra amb l'argument que no figuraven al llistat de diputats que els havia fet arribar la JEC. La raó era que els dos eurodiputats, contra els quals hi ha ordre de cerca i captura a l'Estat espanyol, no s'havien presentat al Congrés a jurar la Constitució. No obstant això, sis mesos més tard, com a conseqüència de la sentència del TJUE en relació a la immunitat de Junqueras, el nou president, el socialista David Sassoli, els va obrir la porta de l'hemicicle i van prendre possessió del seus escons.

Pacífic entre les parts

A més, després que el TJUE va deixar clar el desembre del 2019 que Junqueras disposava de la immunitat com a diputat des del moment en què es van proclamar els resultats, una nova sentència del Tribunal General, de juliol d'aquest any, insistia que Puigdemont i Comín "van adquirir la condició de diputats europeus" des que es van proclamar els resultats i que, a més, "aquest punt ja és pacífic entre les parts", és a dir, que l'Estat espanyol ja havia acceptat que això era així i no havia actuat en contra.

No obstant això, la comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, que presideix un eurodiputat de Ciutadans, va tornar a reobrir aquest debat abans de l'estiu. Aprofitant un tràmit burocràtic de verificació de credencials, va comunicar al Parlament que no podia verificar les credencials dels quatre eurodiputats independentistes perquè la JEC encara no ha enviat aquesta documentació. La presidenta del Parlament, Roberta Metsola, va tornar a reclamar a la Junta Electoral les credencials d'eurodiputats i el que ha fet la JEC aquesta setmana és respondre negant de nou que Puigdemont i Comín, així com Ponsatí i Solé, que es van incorporar posteriorment, hagin formalitzat aquest tràmit.

Escons vacants

La JEC insisteix que, atès que els quatre diputats no han acudit al Congrés a acatar la Constitució, no han adquirit "la condició plena" d'eurodiputats i que els seus escons han de quedar vacants temporalment fins que compleixin aquest requisit, "amb la conseqüent suspensió dels seus drets i prerrogatives".

L'òrgan electoral espanyol, a més, no es limita a penetrar sol en aquest espinós esbarzer. Recorda que la seva exigència respon a allò que disposa la legislació espanyola però que, a més, cada cop que els afectats l'han impugnat, el Tribunal Suprem ha donat la raó a la JEC. De fet, en l'escrit que ha fet arribat a Metsola, retreu que la presidència del Parlament, amb David Sassoli al capdavant va reconèixer els eurodiputats afectats "sense escoltar la JEC i contra el criteri establert per aquesta i confirmada pel Suprem". No només això, també envia un avís a Metsola apel·lant al "principi de cooperació lleial", que exigeix un respecte mutu en "el compliment de les missions derivades dels tractats" entre la UE i els estats membres.

La presidenta de l'Europarlament haurà de decidir ara si mou fitxa. Si no ho fa, representarà una nova desautorització a la Junta Electoral espanyola, però si respon a l'exigència que li planteja aquest òrgan, tornarà a reobrir un meló que fa gairebé tres anys que es va donar per superat i que el mateix Estat espanyol havia assumit després que el tribunal de Luxemburg es va pronunciar amb claredat. 

Cites al TGUE

A més, tot plegat s'haurà de ventilar pocs dies abans que el 25 de novembre el Tribunal General de la UE celebri la vista del recurs que van presentar Puigdemont, Comín i Ponsatí davant la decisió del Parlament Europeu del mes de març de l’any passat de retirar-los la immunitat. A més, en aquest recurs, els tres eurodiputats denuncien irregularitats en el procés del suplicatori, que va quedar en mans de la Comissió d’Afers Jurídics, que presideix Cs, la mateixa que ara ha reprès la reclamació de les credencials.

El dia abans, el 24 de novembre, el tribunal haurà de veure una demanda de protecció de la immunitat de Puigemont i Comín que els dos eurodiputats van presentar abans que la sentència sobre Junqueras els obrís la porta a l’Eurocambra.

A més, els eurodiputats segueixen pendents de la sentència al Tribunal de Justícia de la UE sobre les qüestions prejudicials que el jutge Pablo Llarena va presentar en relació a la decisió de Bèlgica de rebutjar l’extradició de Lluís Puig. A mitjans de juliol l’advocat general va fer costat als arguments del jutge instructor.