El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha anunciat davant del ple de la Cambra que Carles Puigdemont i Toni Comín han obtingut l'escó a l'hemicicle, però ha afegit que l'escó d'Oriol Junqueras continuarà vacant. Sassoli ha comunicat la decisió pocs minuts després de posar-se en marxa la sessió, a les cinc de la tarda.

Els dos polítics havien ocupat feia estona els seus llocs, a la darrera fila de l'hemicicle. Sassoli havia inclòs també entre els nous diputats, conseqüència de la decisió del TJUE del 19 de desembre, al vicepresident Oriol Junqueras. Això no obstant, tot seguit ha afegit que tenint en compte el pronunciament de la Junta Electoral Central del 3 de gener i la posterior decisió del Tribunal Suprem, el Parlament declara que l'escó de Junqueras es manté vacant.

Diferents diputats, entre els quals Puigdemont, han aixecat cartells grocs amb la imatge d'Oriol Junqueras per protestar per aquesta decisió.

Interrupció de Vox

L'eurodiputat de Vox Jordi Buxadé ha intentat interrompre el ple, però el president de la Cambra l'ha fet callar. "Si us plau, tranquils, aquí no hi ha cap debat, segui, si us plau", ha reclamat Sassoli, que en acabar els seus anuncis ha advertit que tot plegat no se sotmetia a debat. Això no ha satisfet l'eurodiputat que ha insistit a protestar. I, de nou, ha estat requerit pel president de la Cambra.

Des de la tribuna del Parlament, segueix la sessió una àmplia delegació política vinguda de Barcelona que encapçalen el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent.

Puigdemont i Comín han quedat incorporats al grup dels no adscrits.