El Tribunal General de la UE ha descarregat de responsabilitats l’expresident del Parlament Europeu Antonio Tajani per la negativa a permetre que els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín poguessin assumir els seus escons després de guanyar les eleccions europees de maig del 2019 a Catalunya. Argumenta que l'expresident de la cambra es va limitar a aplicar la legislació espanyola, tal com marca el reglament, i que ni ell ni el Parlament tenien marge per fer altra cosa. El tribunal, a més, considera que el recurs que van presentar els dos eurodiputats contra l’aleshores president de l’Eurocambra és inadmissible, atès que la decisió de Tajani no va produir efectes jurídics que afectessin els interessos dels dos eurodiputats.

L'escrit del TGUE considera que la decisió de Tajani “no va tenir com a efecte impedir els demandants realitzar els tràmits administratius necessaris per entrar en funcions i exercir els seus mandats”, per la qual cosa conclou que no correspon a aquesta instrucció la denúncia sobre la impossibilitat dels dos diputats d’exercir les seves responsabilitats des del primer dia.

Carles Puigdemont i Toni Comín van recórrer el juny del 2019 al Tribunal de Luxemburg per la negativa inicial del Parlament Europeu, aleshores presidit per Antonio Tajani, a permetre'ls prendre possessió de l'escó. La Junta Electoral Central no els va proclamar com a eurodiputats perquè no es van presentar a jurar la Constitució a Madrid, i Tajani va argumentar que no figuraven en el llistat de diputats que les autoritats espanyoles els havien fet arribar. Els dos eurodiputats no van poder assumir els seus escons fins sis mesos més tard, quan el Tribunal de Luxemburg va reconèixer el 19 de desembre que Oriol Junqueras, que també havia aconseguit el seu escó a les urnes, tenia immunitat des del mateix moment en què va ser proclamat càrrec electe un cop es van conèixer els resultats i hauria hagut de sortir de la presó per poder prendre possessió de l'escó. Com a conseqüència d'aquesta resolució, Puigdemont i Comín van poder assumir també les seves actes com a eurodiputats el 6 de gener del 2020.

Competència espanyola

El Tribunal General ha argumentat que Tajani es va limitar a prendre nota de la situació jurídica dels demandants, segons la informació que havien aportat les autoritats espanyoles i que en el seu escrit va indicar expressament que podria haver canviat en funció de nova informació de les autoritats espanyoles. Això, a parer del Tribunal General, excloïa expressament que la postura de l’expresident del Parlament tingués caràcter decisori i definitiu.

El tribunal recorda a més que el Parlament Europeu no té competència per pronunciar-se sobre les controvèrsies sorgides de disposicions del dret de cada estat, per la qual cosa, per comprovar les credencials dels seus membres, s’ha de basar en la llista dels candidats electes oficialment notificada per les autoritats nacionals. Per tot plegat, considera que l’expresident del Parlament no tenia competències per controlar si era procedent l’exclusió de determinats candidats electes de la llista oficialment notificada per les autoritats espanyoles el 17 de juny de 2019.

La conclusió del Tribunal General és que la impossibilitat dels dos eurodiputats d’assumir les seves funcions i ocupar els seus escons al Parlament Europeu no deriva de la negativa de l’expresident del Parlament a reconèixer la condició de diputat europeu, sinó de l’aplicació del dret espanyol, respecte a això l’expresident del Parlament i, de manera més general, el Parlament no disposaven de cap marge d’aplicació.