Nou moviment al Parlament Europeu contra les acreditacions d'eurodiputats independentistes. El president de la Comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, l'eurodiputat de Ciudadanos, Adrián Vázquez, ha anunciat avui que no es poden verificar les credencials com a diputats de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé perquè "no s'ha rebut la documentació que acrediti amb claredat que s'hagi acomplert els requisits per a la verificació de les seves actes". Les dels eurodiputats independentistes han estat les 4 úniques credencials que han topat amb problemes de les 49 que ha hagut de revisar la comissió que presideix Vázquez. De fet, no havia passat mai a l'Eurocambra una situació com aquesta. L'eurodiputat de Cs ha emplaçat a la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, que requereixi a l'Estat espanyol la informació.

No obstant, l'eurodiputat de Ciutadans coneix prou bé que, després de les eleccions de 2019, la JEC es va negar a incloure Puigdemont i Comín al llistat d'eurodiputats electes perquè no s'havien presentat al Congrés a formalitzar els tràmits que imposa la normativa espanyola i jurar la Constitució. Això no obstant, sis mesos més tard, després que el TJUE va deixar clar que Oriol Junqueras era eurodiputat des del mateix moment en què es va acreditar el resultat de les eleccions, l'Eurocambra va reconèixer els escons dels dos polítics exiliats. Igual com va passar amb Ponsatí que, poc després, va ocupar un dels escons que van deixar buits els eurodiputats anglesos amb l'aprovació del Brèxit. Pel que fa Jordi Solé, va assumir l'escó sense jurar la Constitució però sí es va presentar al Congrés. No obstant, la JEC tampoc no ha fet arribar la seva documentació.

De nou, la JEC

Aquest capítol que semblava superat, després que Puigdemont i Comín van assumir els seus escons, s'ha reobert avui amb l'advertiment de Vázquez que no se'ls pot verificar les credencials perquè el Parlament Europeu segueix sense rebre la notificació de l'Estat espanyol sobre les actes dels quatre eurodiputats i la documentació que l'acompanya. Per aquesta raó, s'ha reclamat a la JEC que "o bé enviï la documentació per a la verificació de les credencials o bé, en cas no sigui possible, doni explicacions per la seva falta i les conseqüències se'n derivin".

L'eurodiputat de Ciudadanos ha advertit que aquest cas no depèn de la normativa comunitària sinó que "entra en joc la legislació espanyola". "D'acord a la documentació que tenim nosaltres no podem complimentar aquest procediment parlamentari i els sol·licitem informació perquè ens diguin quina és la propera passa", ha insistit, tot i assegurar que no s'està posant en dubte si tenen o no l'acta, sinó que s'assenyala la falta de notificació per part d'Espanya i la JEC.

L'advocat Gonzalo Boye ha tret ferro a aquesta nova polèmica, de la qual n'ha responsabilitzat personalment Vázquez.

Captura piulada
Captura piulada Boye

També l'eurodiputat Jordi Solé ha penjat al seu compte de Twitter la sentència en què el TJUE va deixar clar que Oriol Junqueras era eurodiputat des del mateix moment en què es van proclamar els resultats de les eleccions.

Captura de Pantalla 2022 05 18 a les 18.44.46
Captura piulada Solé