Ja és oficial. L'executiva d'ERC ha decidit votar en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus que tindrà lloc dimecres al Congrés. Així ho han decidit formalment en una reunió de l'executiva celebrada aquesta tarda, després que en les últimes hores diversos dirigents republicans ja avancessin que estaven en contra de facilitar l'aprovació a Pedro Sánchez, com havien fet en les tres ocasions anteriors, i critiquessin amb duresa la gestió recentralitzada de competències.

Els republicans asseguren que fins ara s'havien abstingut per "responsabilitat" i per donar "un vot de confiança al govern espanyol", però consideren que "la centralització és un error" i que en la fase de desconfinament és Catalunya qui ha de poder "decidir" sense "haver d’esperar autoritzacions, duplicitats de feina i sense demanar permís". Així ho defensen en un comunicat posterior a la reunió, on lamenten que el govern espanyol no ha "escoltat" quan se li ha demanat una "rectificació en la retirada de competències i espais de sobirania" i defensen que no poden seguir donant els seus vots "per facilitar aquest estat d’alarma" perquè "no és el mecanisme adequat".

"S’ha d’acabar la militarització i la restricció de drets, llibertats i competències que imposa l’estat d’alarma. Això no és una guerra, no necessitem un comandament únic del Ministeri de Defensa, aquesta situació s’ha de gestionar amb criteris mèdics i polítics com hem defensat des del principi. S’han de prorrogar les mesures excepcionals, no l’estat d’alarma", defensa el comunicat. A més, els republicans consideren que "el Govern català s’ha anticipat i ha marcat el camí i els escenaris futurs, fent fins i tot rectificar sovint el govern espanyol". Per això, demanen "poder prendre les decisions en funció de l’opinió dels experts i coneixent plenament la realitat social del nostre país, no amb decisions preses a 600 km".

L'estat d'alarma, en l'aire

Fins ara els republicans s'havien abstingut en les tres votacions anteriors per no bloquejar, però en la darrera votació ja van avisar que començaven a caminar cap al no. De fet, la setmana passada van anunciar a través d'un vídeo comunicat que no tornarien a facilitar aquesta votació si no hi havia retorn de competències. En la votació d'aquest dimecres, però, els seus vots són més determinants que abans, ja que al govern espanyol no li surten ara els números.

El PP ha elevat el preu dels seus vots, que fins ara havien estat xecs en blanc, i ha avisat que de moment no hi donaria suport. Un moviment dels populars que deixa el PSOE en mans dels partits més petits i nacionalistes i, sobretot, de la calculadora. Si el PP es despenja, el pes recau en els vots d'ERC, Cs, el PNB i els partits més petits. Per això, des de la Moncloa han elevat el to i han avisat a l'oposició, i especialment als populars, que seran els "responsables" si la fi de l'estat d'alarma porta a nous brots i al "caos".  

Unes amenaces que no han afectat la decisió dels republicans, que es mantindran en el no, malgrat que altres partits com Bildu, amb qui els republicans sovint mantenen una mateixa línia estratègica, han anunciat que s'abstindran.

Avisos previs de Rovira i Aragonès

Aquest matí la secretària general del partit, Marta Rovira, ja havia avisat que "les coses haurien de canviar moltíssim" perquè els republicans ajudessin Sánchez en l'allargament de l'estat d'alarma. En una entrevista a Ràdio 4, ha carregat contra les "decisions unilaterals" i l'"abús" en la centralització de competències per part de Pedro Sánchez i ha considerat que en l'etapa del desconfinament l'estat d'alarma "s'ha d'acabar"

D'una manera similar a com s'ha expressat el coordinador nacional, Pere Aragonès, que ha assegurat que fins ara s'han anat abstenint per "responsabilitat", però que després de cinquanta dies "no pot ser que se segueixi sense evolucionar". "És l'hora de gestionar diferent, i ens estem plantejant passar de l'abstenció al no. L'experiència ens indica que la recentralització no ha ajudat i ha estat un impediment a una gestió que ja és molt complicada", ha defensat en declaracions a Ser Catalunya. 

Tot i els avisos dels dos dirigents, des de les files republicanes s'han sentit algunes opinions discordants, com és el cas de l'exdiputat Joan Tardà i l'exconseller Josep Huguet que han mostrat públicament les seves diferències. Mentre que Tardà apostava per l'abstenció i mantenir la "línia d'actuació responsable", Huguet defensava que sense la fi de l'estat d'alarma no es pot "negociar res en condicions".