El govern espanyol veu en perill la majoria que fins ara ha tingut per fer front al coronavirus. Davant d’això, La Moncloa ha posat en marxa tota la seva maquinària. Instants després que Pedro Sánchez hagi trucat a Pablo Casado, per intentar retenir els seus vots, ha estat el ministre de Sanitat qui ha enviat un avís a navegants: “Millor no fer experiments que ens poden portar al caos”. És per això que ha tornat a reclamar que es mantingui un estat d’alarma que “ha funcionat”. El ministre José Luis Ábalos ha defensat que “no és un caprici d’aquest govern” i ha avisat l'oposició que serà la responsable d'un hipotètic "repunt de contagis". Avui és el primer dia oficial de desescalada, amb l'arrencada de la fase zero.

Aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, Sánchez tornarà a demanar una nova pròrroga quinzenal de l'estat d'alarma. Però a cada bugada va perdent llençols. Per començar, no compta amb el suport garantit dels seus socis, com ERC o el PNB, que reclamen la fi del comandament únic i el retorn de les competències a les autonomies. Però tampoc no compta amb el suport del principal partit de l'oposició, que fins ara ha donat suport a les tres pròrrogues anteriors.

Avui el paper de policia dolent li ha tocat justament al ministre de Transports, que s’ha dirigit directament a Pablo Casado des de la sala de premsa de La Moncloa. En la trucada Sánchez-Casado, ha constatat que el principal partit de l'oposició se situa en el no. Per això Ábalos ha reclamat al cap de l'oposició que no es deixi “arrossegar” per l’extrema dreta de Vox. En cas de fer-ho, ha advertit, “hauran de respondre davant dels ciutadans si es produeix un repunt dels contagis”. Però hi ha insistit dirigint-se a tots aquells que se’n “desentenguin”. Els ha dit que se n'hauran de “fer responsables”.

El ministre Ábalos s’ha preguntat per què no s’hauria de mantenir l’instrument “més efectiu” per fer front a la pandèmia. “Si l’inici de desescalada pot donar lloc a un repunt, i esperem que no, hem de preservar-lo una mica més de temps”, ha sostingut. Ha dit que no esperen “xecs en blanc” però que no hi ha altres opcions: “Quina altra alternativa hi ha si no és el caos i el desordre?”.

Una paraula, “caos”, que també ha fet servir el ministre de Sanitat, que ha reiterat el seu missatge dels últims dies: “L’estat d’alarma ha estat un instrument constitucional que ha funcionat”. Ha assenyalat que aquesta prerrogativa ha permès passar d’increments diaris de casos del 35% a l’increment del 0,16% d’avui. “És imprescindible disposar de l’estat d’alarma” durant la desescalada, ha sostingut. Ho és perquè permetria fer front a possibles rebrots i restringir la circulació com fins ara. I ha enviat una advertència: “Millor no fer experiments que ens poden portar al caos”.

“No vull ser alarmista, però imagini’s l’endemà si l’estat d’alarma decau. Tothom hauria de reincorporar-se a la seva activitat”, ha avisat Ábalos. Ha assegurat que “ningú no ha exposat un pla alternatiu amb la suficient força”. I ha etzibat: "No la proposen perquè no n'hi ha".

Apel·lació al patriotisme

El ministre de Transports també ha fet una apel·lació al patriotisme i a Espanya. “És un suport a Espanya, no és un suport a l’agenda política d’aquest govern ni a les forces que l’integren”, ha assegurat el dirigent socialista, que ha constatat que “no la teníem en cap programa electoral”. Ha criticat que “no és legítim acorralar un govern” perquè després “els ciutadans acabin pagant-ho”. I ha conclòs amb un missatge: “És una mesura en benefici d’Espanya”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món