Pedro Sánchez pot respirar una mica més alleujat, però no gaire més. EH Bildu no serà un obstacle a la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. Fonts de la formació abertzale descarten el no a la votació de dimecres, "per responsabilitat i coherència", i s'abstindran. No obstant això, continuen sent molt crítics amb la gestió del govern espanyol, especialment amb la recentralització de competències. És per això que estan impulsant una esmena conjunta del sobiranisme a l'estat d'alarma perquè la desescalada es decideixi des dels mateixos territoris.

Segons expliquen des de Bildu, matindran l'"actitud constructiva" que han mantingut fins ara. "Acabem d'entrar en la fase zero del desconfinament i encara queden passos per controlar del tot la pandèmia i recuperar la quotidianitat. No obstaculitzarem la pròrroga, encara que siguem crítics amb mantenir el comandament únic i la visió centralitzadora de la crisi sanitària", assenyalen.

"Després d'anunciar un procés asimètric i gradual, ens sembla alarmant que el govern segueixi persistint una visió uniformitzadora i centralitzadora al voltant de la gestió d'aquest desconfinament, ignorant de forma injustificada les nostres pròpies institucions que haurien de ser les que assumissin la gestió integral", denuncien els abertzales. "Creiem que el procés de desescalada deu quedar en mans de les institucions més properes, perquè és el més lògic i eficaç en aquests moments", afegeixen. I conclouen: "Les institucions basques i navarreses tenen prou capacitats i intel·ligència per fer valer les seves competències per sortir d'aquesta".

 

És per això que, com ha anunciat el mateix Arnaldo Otegi, impulsaran una esmena conjunta per retornar les competències a les comunitats autònomes. En aquest sentit, aspiren a aplegar el màxim consens possible, partint com a base els partits signants de la Declaració de la Llotja de Mar.

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

🦠 CORONAVIRUS A CATALUNYA: evolució de casos, greus, morts i altes

🍴 GUIA | Bars i restaurants on pots anar a buscar menjar per endur a partir d'avui

🚶‍♀️Franges horàries per passejar i fer esport