Avís d'Esquerra Republicana a Pedro Sánchez i al PSOE. S'ha acabat facilitar les pròrrogues de l'Estat d'Alarma al Congrés. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha anunciat aquest dilluns, després d'una nova reunió de la direcció del partit, que si el govern espanyol no retorna les competències a Catalunya, el seu partit "no tornarà a facilitar" cap nova pròrroga i hi votarà en contra.

Fins ara els republicans s'havien abstingut en les tres votacions anteriors, malgrat que havien pogut tirar endavant amb el vot de populars i Cs.

En un vídeocomunicat, Vilalta ha criticat que el govern de Sánchez hagi optat per la "imposició" i la "recentralització" en lloc de la "col·laboració" i l'ha acusat d'"abús de dret i de poder". "Aquesta manera d'actuar s'ha d'acabar. La situació és prou complexa com per a fer-ho d'una altra manera", ha avisat, titllant l'actuació del govern de l'Estat d'"ineficaç".

Per aquest motiu, Vilalta ha demanat el retorn de competències i ha avisat que en l'etapa de desconfinament no es poden cometre "els mateixos errors" que a l'inici de la crisi. La portaveu republicana considera que l'aixecament de mesures restrictives contra la pandèmia s'ha de poder "decidir des de Catalunya" per "proximitat" i per "criteris de salut pública".

Amb tot, ha avisat que votaran no a qualsevol nova pròrroga si no es retornen les competències a la Generalitat, que van ser retirades el passat 14 de març amb el decret d'Estat d'Alarma.​