A dos dies que la quarta pròrroga de l’estat d’alarma vagi al Congrés dels Diputats, a Pedro Sánchez se li compliquen encara més els números. Tots els partits estan elevant el preu a pagar, especialment després de tres xecs en blanc. És el cas del principal partit de l’oposició, que ha avisat aquest dilluns que “a dia d’avui no podem donar suport a la pròrroga” en els termes plantejats. Pablo Casado li ha recordat que ja té altra legislació ordinària i ha denunciat el que considera un “xantatge” de La Moncloa sense que ni tan sols hi hagi interlocució amb la resta de formacions.

Aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, Sánchez tornarà a demanar una nova pròrroga quinzenal de l'estat d'alarma. Però a cada bugada va perdent llençols. Per començar, no compta amb el suport garantit dels seus socis, com ERC o el PNB, que reclamen la fi del comandament únic i el retorn de les competències a les autonomies. Però tampoc no compta amb el suport del principal partit de l'oposició, que fins ara ha donat suport a les tres pròrrogues anteriors.

En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns al matí, el cap de l’oposició ha assegurat que “l’estat d’alarma prorrogat no té cap sentit”. Si bé no ha volgut donar una posició “definitiva”, el líder estatal del PP ha vist “poc compatible” que Sánchez “digui que es pot prendre un vermut i al mateix temps hi hagi mesures de restricció de la llibertat”. Hi ha altres lleis que permeten restriccions de mobilitat, ha apuntat. Ha posat l'exemple de la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, del 86, o la Llei General de Salut Pública.

"Aquesta unilateralitat per a ser tan incompetent no pot buscar complicitat a l'oposició", ha carregat Pablo Casado, que ha considerat que l'estat d'alarma no hauria d'allargar-se més enllà de 60 dies, el límit legal de l'estat d'excepció. "Aquesta previsió constitucional ja no té sentit", ha reiterat. En tot cas, ha subratllat que esperaran a veure si l'executiu replanteja els termes.

“Necessitem saber o bé pel president del govern o bé pel BOE quin és l’estat d’alarma que ells plantegen o quines alternatives té”, ha indicat Casado.

Desvincular ERTO i liquiditat

En aquest context, el dirigent conservador ha denunciat el que considera un "xantatge" de Pedro Sánchez no només a l'oposició, sinó també als espanyols. Ho ha exemplificat amb el fet que les prestacions pels ERTO o els fons de liquiditat a les pimes i autònoms estiguin vinculats a la duració de l'estat d'alarma. "És immoral", ha criticat Casado, que ha instat el govern espanyol a reunir el Consell de Ministres i "desvincular-ho" de l'estat d'alarma. Si no ho fan, "no hi haurà res a parlar".

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món