A 48 hores que el Congrés voti si accepta o no una nova pròrroga de l'estat d'alarma, la quarta ja des de l'inici de la pandèmia, no està clar que els números li acabin sortint a Pedro Sánchez. Després que el PP, el principal partit de l'oposició, hagi deixat en l'aire el seu suport, a diferència de les ocasions anterior, el pes dels partits petits i nacionalistes que van donar suport a la investidura del govern PSOE-Podemos torna a recuperar força.

Un d'ells és Esquerra Republicana, que aquest matí reunix la seva executiva i haurà de prendre una posició definitiva al respecte, malgrat que fa uns dies els republicans ja van avisar que no li facilitarien la pròrroga si no hi havia retorn de competències. En el marc d'aquest debat, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha afirmat que s'ha entrat en una fase de desconfinament que "s'ha d'aturar l'estat d'alarma".

Ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4 on, tot i que ha assegurat que el sentit del vot del partit es decidirà en reunions internes, ha avisat que aquest és el sentiment majoritari a les files republicanes.

La dirigent d'ERC ha considerat un "abús" la centralització de competències de l'Estat i les "decisions unilaterals" que ha pres Sánchez en els darrers dos mesos i ha defensat que, en aquesta fase de desconfinament, cal "acabar amb l'estat d'alarma i tot el que no ha funcionat". Així, tot i no avançar el sentit del vot dels republicans que s'ha d'acabar d'analitzar internament, ha dit que "les coses haurien de canviar moltíssim".

A més, ha lamentat que Sánchez hagi tirat de "massa nacionalisme espanyol" i de "militarització" per gestionar la crisi i ha lamentat que les mesures s'hagin adoptat "tard" i "més pensades des d'una perspectiva política que des d'una lògica científica". Per tot això, ha considerat que cal entrar en una nova fase on no es cometin "els mateixos errors".

Taula de diàleg i relació amb JxCat

En la mateixa entrevista, Rovira també ha defensat que la gestió de la crisi ha "aprofundit" el conflicte polític amb l'Estat i ha considerat que la recentralització ha estat "l'atac més fort" que han viscut les institucions després de la suspensió de l'autonomia amb el 155. Tot i això, ha defensat tornar a la taula del diàleg "tan aviat com sigui possible". "El context polític ha canviat i hi ha d'altres prioritats, però res ha canviat respecte a la relació entre Catalunya i l'Estat", ha sentenciat.

Per altra banda, ha considerat que JxCat i ERC hauran de parlar en els pròxims mesos de si es poden reconstruir relacions de lleialtat política. Tenint en compte que la pandèmia va arribar just després d'un pre anunci d'eleccions per part del president Quim Torra per una situació de "no entesa i trencament", Rovira ha considerat que és "lògic" centrar ara els esforços en la crisi sanitària, però ha demanat que "de seguida que es pugui" els dos socis del Govern seguin a parlar sobre la situació de confiança i lleialtat que es troben.

En aquest sentit, ha avisat que la crisi provocada per la covid-19 "no pot servir d'excusa" per no afrontar els diferents temes que hi ha sobre la taula en els propers mesos. "De seguida que es pugui hem de parlar d'espais de confiança, de la sensació de deslleialtat que massa sovint tenim i de quines complicitats hi ha. Em sembla que hem d'assumir amb maduresa política la situació", ha afegit per després subratllar que "la sensació de clima de deslleialtat persisteix". Amb tot ha defensat que unes eleccions no poden ser "un element partidista".