No només els consellers de Junts s'han pronunciat sobre el futur del seu partit al Govern (amb una majoria d'ells preferint quedar-hi), sinó que també ho han fet els d'ERC, en línia amb el que ha anat explicant el president del Govern, Pere Aragonès, i també el del partit, Oriol Junqueras. Des d'Esquerra s'han mostrat públicament favorables a la continuïtat Junts al Govern, sempre que ho facin de manera lleial i amb actitud positiva. Aquesta lleialtat ha estat el principal retret que s'ha fet des d'ERC als seus socis de Govern, que van posar sobre la taula una qüestió de confiança de Pere Aragonès, plantejament que va acabar amb la destitució de Jordi Puigneró com a vicepresident. L'últim a afegir-se a aquestes reclamacions ha estat Joan Ignasi Elena, que ha defensat en una entrevista a TV3 que Junts, partit que entre avui i demà pregunta a les bases per si ha de continuar o no al Govern, ha de decidir si vol ser govern o oposició, ja que segons ell, és incompatible fer les dues coses alhora.

La majoria de Consellers es volen quedar al Govern 

Amb tot, Elena ha expressat que a ell li agradaria continuar amb el Govern actual, formant per ERC i Junts, però ha advertit que ha de ser un govern "estable" i amb la voluntat de continuar "tirant el carro com la resta de consellers". "M'agradaria continuar amb aquest Govern", ha resumit. A més, ha recordat que tant ERC com Junts es van presentar a les eleccions dient que, si els números donaven, governarien junts. "Vam dir que governaríem junts, tenim el deure d'intentar-ho", ha afegit. Els seus companys de Govern de Junts s'han expressat en la mateixa línia aquests últims dies, tret de la consellera Gemma Geis, que en el Parlament va reconèixer que se li feia difícil continuar ocupant el seu càrrec davnat els incompliments per part d'Esquerra dels pactes arribats en l'acord d'investidura que fan referència a la qüestió nacional. Aquests son la unitat a Madrid, la taula de diàleg i la reunió de la direcció estratègica de l'independentisme, tot i que des d'ERC consideren que tots aquests punts són una realitat. Per altra banda, Jaume Giró i Victòria Alsina són els que més campanya han fet per evitar la sortida de Junts, i el conseller d'Economia ha demanat als militants que es plantegin si aquests incompliments són suficients perquè Junts, "un partit de Govern", surti de l'Executiu. 

Errors en la votació telemàtica 

Els militants de Junts poden participar d'aquesta consulta des d'aquesta nit a les 0 h i fins demà a les 17. En ella respondran a la següent pregunta: "Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?", amb tres possibles respostes, 'sí', 'no' o deixar-ho en blanc. En els últims dies, els càrrecs de Junts han anat fent campanya, tots menys Jordi Turull que finalment no traslladarà la seva opinió als afiliats, ja que així ho ha recomanat la sindicatura electoral del partit. Amb tot, els militants estan topant amb problemes informàtics en les votacions que tenen avui pendents, tant per a la consulta sobre la continuïtat al Govern com per a l'elecció dels membres del consell nacional pendents de renovació, i que també s'escullen entre avui i demà.  La sindicatura electoral ha demanat que totes aquelles persones que hagin votat a l'elecció de consellers entre les 0 hores i les 8.21 hores d'avui, ho tornin a fer.