La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha posat en dubte aquest dimecres la seva continuïtat com a titular del departament. Durant una interpel·lació al ple del Parlament, Geis ha remarcat la importància de defensar la Llei del sistema universitari de Catalunya, que compta ara amb una "principal amenaça": la nova Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) que impulsa el govern espanyol. Enfront d'aquest repte, la consellera ha subratllat la necessitat que els partits independentistes es plantin en contra al Congrés dels Diputats per impedir que prosperi.

"Necessitem defensar-la a Madrid amb unitat i complicitat", ha assenyalat la consellera. Una "unitat i complicitat" que Geis ha aprofitat per recordar l'acord de Govern pactat entre ERC i Junts, i que té com a un dels seus principals punts la unitat d'acció dels partits independentistes amb representació al Congrés. Aquest ha estat un dels reclams més sentits per part dels de Jordi Turull i Laura Borràs aquests darrers dies per intentar salvar la coalició de l'executiu, i ara Geis l'ha situat com un imperatiu. "Si no complim els pactes de Govern i no anem a Madrid amb tota la força per defensar el sistema universitari català com a propi, no em veig amb capacitat de continuar desenvolupant les meves tasques com a consellera".

La titular d'Universitats i Recerca no ha trencat encara amb els republicans, i ha insistit que no ha parat "de bastir ponts" entre els diferents colors del Govern, i que ha treballat "amb lleialtat" per ser una consellera rigorosa. Però a ningú se li escapa que aquest anunci arriba precisament quan queda en dubte qui serà alcaldable de Junts a Girona a les eleccions municipals del pròxim maig. Fa una setmana, i després de dies de lluites internes, Assumpció Puig va decidir renunciar a encapçalar el partit i presentava la seva dimissió. Aquest moviment ha donat ara protagonisme a dos altres noms perquè liderin Junts al municipi: el secretari general del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, i la mateixa consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. La possible sortida de la consellera del Govern facilitaria el seu camí cap a ser alcaldable per Girona.

La consellera denúncia l'absència de Puigneró

Gemma Geis s'ha convertit en una de les protagonistes d'aquesta jornada amb aquest anunci, però també una estona abans quan la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, li ha donat la paraula després d'una interpel·lació del PSC dirigida per la conselleria de Polítiques Digitals i Territori. Després del cessament de Jordi Puigneró com a titular d'aquest departament, Geis n'ha pres temporalment les regnes, però s'ha negat a respondre la pregunta per denunciar la destitució. "No hi ha vicepresident i a mi no em pertoca respondre aquesta pregunta", s'ha limitat a dir Geis.