A l’espera que les bases de Junts decideixin la setmana que ve si volen que el seu partit continuï al Govern, Oriol Junqueras espera que els seus socis optin per no marxar i continuar formant part de l’Executiu, però amb la condició que ho facin amb una actitud positiva i amb lleialtat. Així ho ha expressat el president d’ERC en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha assegurat que “molta gent de Junts” li ha confessat que volen seguir formant part del Govern de la Generalitat. “Ens sembla molt bé que reflexionin, però esperem que el resultat sigui que decideixen quedar al Govern”, ha reflexionat Junqueras. En aquest sentit, ha descartat eleccions, assegurant que els republicans estan preparats per a tots els escenaris, també per un Govern en solitari, però assegura que no hi ha cap motiu perquè aquesta possibilitat s’acabi convertint en una realitat. 

Junqueras ha reclamat aquesta lleialtat per part de Junts a Aragonès, que considera que és “un president molt fort i centrat a ajudar la gent i l'economia”, ja que creu que en les últimes hores hi ha hagut mostres de deslleialtat, assenyalant al plantejament de la qüestió de confiança per part de Junts que va acabar provocant la destitució del vicepresident Jordi Pugineró. “És evident que en alguns casos han estat deslleials, quan ens demanen la qüestió de confiança sent un partit que forma part de la coalició de Govern”, ha exposat, demanant que aclareixin els seus dubtes interns i que acabin optant per continuar a l’Executiu i “ajudar a les necessitats de la ciutadania”. En aquest sentit, però, ha ironitzat que des d’ERC estan sorpresos amb els dubtes que tenen des de Junts a l'hora de formar part del Govern presidit per Pere Aragonès i que no n’expressin mai cap sobre continuar al govern de Núria Marín a la Diputació de Barcelona. 

Els acords de Govern s'estan complint, segons Junqueras 

El president d'ERC està convençut del seu plantejament perquè defensa que el seu partit està fent realitat els tres punts de l’acord de Govern que Junts assenyala com aquells que no s’estan complint. Així, a diferència de l’opinió dels seus socis, que van sotmetre a una auditoria el compliment del pacte que va portar Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat, i consideren que el Govern no avança en la qüestió nacional, Junqueras assegura que no només estan disposats a resoldre-ho, sinó que ja s’estan complint “des del primer dia”. “Ens demanen que parlem d’amnistia i autodeterminació, això és el que fem a la taula de negociació, on necessitem que hi hagi també els consellers de Junts. Al govern espanyol els hi encanta que no hi siguin”, ha reflexionat Junqueras, que encara defensa el fet de no permetre que membres de Junts assistissin a la mesa: “És molt important que la negociació sigui entre governs, per a poder representar la societat catalana. No hi podien haver membres del partit”. 

Una de les altres reclamacions que fa Junts a ERC és que els dos partits es compenetrin millor i formin un front comú a Madrid, tant al Congrés com al Senat per fer valdre Catalunya i actuar plegats. Sobre aquest fet, Junqueras també assegura que “no hi ha dubtes que es compleix la coordinació a Madrid”, tot recordant que en un 90% dels cops, els dos partits voten el mateix al Congrés: “Un 60% votem d’acord amb PSOE i Unidas Podemos i en un 30% en contra d'allò que proposaven”. Pel que fa al 10% restant, Junqueras es deu al fet que “Junts ha preferit votar al costat del PP i Vox”, quelcom que ERC ha evitat, però que en definitiva, “la coordinació és extraordinària”.