El futur del Govern de la Generalitat està en joc en la consulta a la militància de Junts per Catalunya que se celebrarà aquest dijous i divendres. La majoria dels seus dirigents i alts càrrecs han anat prenent posició. Avui mateix ho han fet els consellers Jaume Giró i Gemma Geis o la mateixa presidenta del partit, Laura Borràs. Però hi ha una excepció molt rellevant: la de Jordi Turull, secretari general del partit. Turull havia assegurat que es pronunciaria i “no es posaria de perfil”. Però, després de l’advertència de “neutralitat” feta per la Sindicatura Electoral de la votació, ha renunciat a fer-ho. Malgrat tot, és conegut que se situa a l’òrbita dels qui aposten per romandre a la Generalitat.

Aquest mateix migdia, la Sindicatura Electoral ha acordat “instar les persones que ocupen càrrecs interns, els òrgans col·legiats inclosos els unipersonals i els representants a les institucions, s’abstinguin d’utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta i es mantinguin neutrals”. I a la tarda ha tornat a fer un segon comunicat, després del pronunciament públic de Laura Borràs, advertint que han detectat “la utilització de la simbologia oficial de Junts, com ara el logotip o el color, fet que pot induir a confusió i portar a pensar que són posicionaments oficials”. I ha reclamat “abstenir-se” de fer ús d’aquesta simbologia.

En aquest context és en el que Jordi Turull ha evitat pronunciar-se. “Volia esperar la sessió de control d’avui al Parlament per fer pública la meva posició definitiva, però atesa l’apel·lació de la Sindicatura Electoral, com a secretari general no ho faré”, ha justificat el dirigent de Junts. I ha afegit: “És la nostra fortalesa i la nostra raó de ser. Gent de diferents procedències i opinions, amb debat intern, units per l’1-O. Són les virtuts que ens van fer arribar més lluny que mai com a país i les que faran que aconseguim la independència”.

El pronunciament de Borràs

En canvi, Laura Borràs, presidenta del partit i presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, no ha dubtat a l'hora de posicionar-se per la sortida de l'executiu. Ha argumentat que el Govern de Pere Aragonès encapçala un “govern que no vol liderar la independència”, que no té "legitimitat democràtica" i que Esquerra ha dit que “no a tot”, a tots els intents per “redreçar els incompliments”. I a la piulada ho deixa clar: "Votaré no a quedar-nos". La presa de posició ha arribat poc després que la sindicatura electoral de la consulta hagi demanat als càrrecs orgànics i institucionals de la formació que mantinguessin la neutralitat. Des del seu entorn justifiquen que no contravenen la instrucció perquè no ha fet servir el seu càrrec intern per a fer campanya, que ha expressat la seva opinió al seu compte personal.