Els militants de Junts decidiran dijous i divendres d’aquesta setmana si el partit ha d’abandonar o no el Govern de Pere Aragonès. El secretari general del partit, Jordi Turull, va anunciar dilluns la pregunta de la consulta, amb la qual cosa va donar el tret de sortida per a una campanya a favor i en contra de la continuïtat al Govern que ha provocat que, finalment, tots els dirigents del partit s’hi posicionin.

La pregunta que es planteja a la militància de Junts és la següent: “El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s’haurà de consultar a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern. Feta una auditoria de l’Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n’han constatat incompliments d’elements que són centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l’acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC. Donant compliment al mandat congressual es formula la següent pregunta: Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?”.

Entre els noms que ja s’han posicionat públicament a favor de la continuïtat al Govern hi ha alguns consellers, com, Victòria Alsina, que va deixar clar el seu parer i els seus arguments a través d’una entrevista a ElNacional. També s’hi ha posicionat a favor l’exsecretari general del partit, Jordi Sànchez, en una entrevista a TV3.

En contra de mantenir-se a l’executiu de Pere Aragonès s’hi ha pronunciat de manera velada la presidenta del partit, Laura Borràs. Molt més obertament ho han fet membres del nucli dur de Borràs, a través de les xarxes, com el vicepresident del partit Francesc de Dalmases i el membre de l’executiva Jaume Alonso Cuevillas.

La votació es posarà en marxa a les 0 hores del dijous, dia 6, i es tancaran a les 17 hores de l’endemà, divendres. Tenen dret a participar en la consulta 6.465 militants del partit amb una antiguitat superior a sis mesos i, per tant, amb dret a vot.

Què passarà després de la consulta de Junts?

El president Pere Aragonès ha transmès als consellers que aquesta és una setmana important per al panorama polític del país, i els partits han de resoldre els debats interns que afecten el bon funcionament del Govern. Segons la portaveu, Patrícia Plaja, aquest dimarts, Aragonès ha mostrat davant el Consell Executiu la confiança que Junts continuï dins del govern. El president també ha transmès als consellers que, mentre aquesta crisi de govern no es resolgui, les conselleries han de funcionar amb normalitat.

Amb tot, Plaja, ha admès que el Govern està preparant els escenaris davant d'un trencament perquè "és obligació de l'Administració tenir presents aquests escenaris" i "no improvisar". La portaveu ha assegurat que en cas que el govern es trenqui, "no està sobre la taula la convocatòria d'eleccions", el Govern continuarà i "el president prendrà les decisions de la manera més breu i més àgil possible".