El PP ha negat l'evidència i ha dit que el batec fetal de Castella i Lleó "no és antiavortista". Ha estat el president de la comunitat autònoma, Alfonso Fernández Mañueco, qui aquest dissabte ha intentat distanciar-se dels seus socis de Vox amb aquestes declaracions. Però la realitat és que els populars han assumit les mesures antiavortistes de la ultradreta i els metges hauran d'oferir a les dones que vulguin avortar la possibilitat de sentir el batec fetal, entre altres coses. Va ser el conseller de Sanitat, Alejandro Vázquez (PP), qui va reconèixer aquest divendres a Efe que hi haurà canvis en els protocols sobre avortaments.

"Nego la major, aquestes mesures no van d'això", ha etzibat Mañueco en l'acte del PP per presentar els candidats a les eleccions autonòmiques. És a dir, que les mesures antiavortistes són ara "de foment a la natalitat". "La dona que ho sol·liciti podrà escoltar-lo (el batec fetal)", ha afirmat, tot i que la Conselleria de Sanitat hagi informat hores abans que el protocol antiavortista de Vox es posarà en marxa aquest dilluns. Fonts del departament han confirmat a Efe que s'instarà als metges que atenguin a les instruccions pactades amb els socis d'ultradreta. Unes instruccions que inclouen l'oferiment de realitzar una ecografia en 4D i sentir el batec fetal.

El president vs. la conselleria

És a dir, que el president diu una cosa i la conselleria una altra. Segons el cap de la Junta de Castella i Lleó, les dones hauran de sol·licitar escoltar el batec fetal i ha insistit en la voluntarietat de les mesures antiavortistes. "El que volem és agilitzar la prestació de serveis a les dones embarassades que ho sol·licitin", ha afegit, tot reiterant que el protocol respectarà la llei i els drets dels professionals sanitaris" — "el criteri dels quals s'imposarà en tot moment". "No soc qui ha d'analitzar paraules ni intencionalitat. El que dic és el que hi ha (...), els fets són aquests: llibertat absoluta de la dona per escollir, respecte absolut als seus drets, respecte absolut als drets dels sanitaris", ha conclòs. El que sembla és que, efectivament, s'oferirà a les dones que vulguin avortar la possibilitat de sentir el batec fetal i elles decidiran si volen sentir-lo o no. Una iniciativa que "suposa infantilitzar-les i menystenir-les", segons Planificació Familiar.

El PP ha rebut de totes bandes per les mesures antiavortistes de Vox. Una de les reaccions més contundents ha estat la de Sedra-Federació de Planificació Familiar, que ha assegurat que les iniciatives "suposen una coacció inacceptable tant a les dones com als professionals sanitaris". "Fer servir un batec o una ecografia com a mètode de prevenció d'un avortament no forma part d'un procediment sanitari que estigui relacionat amb els serveis necessaris quan hi ha una demanda d'interrupció d'embaràs. Oferir sentir el batec fetal, veure una ecografia o rebre atenció psicològica suposen en aquest cas una coacció, a més de l'assumpció que les dones són persones incapaces que necessiten ser tutelades", ha exposat la federació.