Vox tenia aquest diumenge l’objectiu de mantenir-se com una força política rellevant a Andalusia. No ho ha aconseguit. Tot i l’ensorrament de Ciutadans, que ha desaparegut del mapa polític andalús, el partit d’extrema dreta no ha pogut consolidar-se com la crossa necessària del PP al parlament andalús per tirar endavant la legislatura. Els populars han assolit una fita històrica: governaran amb majoria absoluta Andalusia, un feu històric del PSOE. Tot i que la crisi planarà durant les pròximes hores sobre la seu de Ferraz, Macarena Olona i els homes de Santiago Abascal tenen motius per estar decebuts: fa uns mesos van treure uns bons resultats a Castella i Lleó que van permetre que l’extrema dreta s’introduís dins del govern d’aquesta comunitat autònoma espanyola; però no passarà el mateix a la Junta, i Andalusia no es convertirà en un eventual exemple per una possible futura victòria de Núñez Feijóo a les pròximes eleccions espanyoles en la qual es necessiti a Vox per formar executiu.

La ultradreta de Vox s’haurà d’enfrontar a la propera legislatura andalusa amb 14 diputats. Serà la tercera força política del Parlament d’Andalusia. Al seu davant s’hi situen els grans guanyadors d’aquestes eleccions, el PP, que governarà amb majoria absoluta (58 escons); i el PSOE, que haurà de passar els quatre anys vinents amb 30 diputats a la cambra. Per darrere de l’extrema dreta se situa la marca andalusa de Podemos, Por Andalucía, amb 5 diputats; i Teresa Rodríguez es manté a l’hemicicle a través d’Adelante Andalucía amb dos escons. No obstant això, Vox ha aconseguit sumar dos diputats més que en les anteriors eleccions, les de l’any 2018. Amb 12 escons es va situar com a cinquena força al parlament andalús, per darrere d’Adelante Andalucía i de Ciutadans. El partit taronja ha desaparegut definitivament d’Andalusia i la formació taronja no tindrà cap diputat en aquesta cambra.

Macarena Olona, que en els darrers dies havia dit que li agradaria tenir Juanma Moreno com a vicepresident de la Junta d’Andalusia, s’haurà de menjar les seves paraules. El líder del PP andalús governarà Andalusia sense cap necessitat d’haver d’allargar la mà a ningú. La candidata de Vox en aquestes eleccions, dona forta de la formació d’extrema dreta, no repetirà com a candidata enlloc més; i ha anunciat aquest diumenge -un cop ja se sabien els resultats dels comicis- que els quatre anys vinents els passarà a Andalusia per fer oposició al govern de Juanma Moreno. Durant la seva intervenció, ha volgut mostrar-se agraïda pel “suport” ha rebut de la cúpula del partit d’ultradreta; així com pel seu equip, que li han donat “la mà” durant tota aquesta campanya. Macarena Olona ha fet aquestes declaracions quan ja s’havia escrutat més el 90% dels vots de les eleccions andaluses d’aquest 19 de juny.