El Partit Popular ha superat totes les seves expectatives a Andalusia. Amb una victòria dels conservadors que preveien totes les enquestes aquestes darreres setmanes, l'objectiu declarat dels populars anava més enllà de ser primera força: el candidat i actual president de la Junta, Juanma Moreno, havia exigit en nombroses ocasions que la ciutadania andalusa es mobilitzés per tal de permetre que el PP pogués engegar un executiu en solitari, sense dependre dels vots d'altres formacions. I és que la ultradreta de Vox havia amenaçat de reclamar una presència al nou govern si tenien la clau per investir Moreno, mentre que el PSOE havia rebutjat de totes totes regalar els vots als seus rivals amb l'única intenció d'evitar l'entrada dels ultres a l'executiu andalús.

Finalment, els populars podran anar a dormir més que tranquils aquesta nit. I és que a la seu del partit a la capital de Sevilla es preveu que la festa duri moltes hores. Les enquestes a peu d'urna assenyalaven que el PP podria aconseguir una majoria absoluta aclaparadora. I a mesura que ha anat avançant l'escrutini definitiu així s'ha confirmat: amb un 40% dels vots comptats, Juanma Moreno ja ha pogut celebrar la xifra de 55 escons que marca la majoria absoluta, una tendència que no ha canviat amb el pas del temps. Amb el 99% escrutat, s'ha situat en 58 diputats.

Aquests resultats històrics han permès consolidar el PP a Andalusia, després de quatre anys de govern de la dreta. Una comunitat autònoma que històricament s'havia decantat sempre pel PSOE, on hi havia governat durant gairebé quaranta anys per convertir-se en un autèntic feu hegemònic del socialisme a Espanya. Amb la primera majoria absoluta, els conservadors escenifiquen el canvi de color a la regió. I és que no només s'han imposat a Andalusia en la seva globalitat, sinó que també ho han fet a cada una de les vuit províncies.

Resultats eleccions Andalusia
Resultats eleccions Andalusia

Impuls al PP i cop dur per a Pedro Sánchez

Tot i ser unes eleccions delimitades al sud d'Espanya, de segur que els resultats reverberaran per tot el territori estatal. Amb aquesta victòria contundent al bastió del socialisme, el Partit Popular ha aconseguit imposar-se als tres últims comicis, després de fer-ho ja l'any passat a la Comunitat de Madrid i aquest febrer a Castella i Lleó. Amb això, sumat a l'efecte que ha tingut Alberto Núñez Feijóo a les enquestes per fer-se amb La Moncloa, la continuïtat del president espanyol, Pedro Sánchez, està cada cop més en dubte més enllà de 2023, quan se celebraran les pròximes eleccions legislatives.

Així ho ha manifestat en roda de premsa la secretària general del PP, Cuca Gamarra, qui ha volgut celebrar els resultats, afirmant que "tota Espanya estava pendent d'Andalusia". I és així, perquè el candidat del PSOE, Juan Espadas, havia estat seleccionat especialment per Sánchez, i la ciutadania no ha respost favorablement. La sensació d'un 'canvi de cicle' en benefici del Partit Popular és evident. Davant d'aquesta realitat, a La Moncloa estan notablement preocupats, però per ara proven de mantenir la calma i esperar que la tempesta passi per tal de poder centrar-se en la gestió de l'executiu central i revertir la tendència negativa.

Festa a la seu del PP

A mesura que els resultats definitius han anat anunciant la victòria de Juanma Moreno, desenes i desenes de votants i simpatitzants del Partit Popular s'han anat apropant a la seu de la formació a Sevilla per tal de celebrar la victòria històrica amb els seus. Amb banderes andaluses i espanyoles, crits de presidente i música a tot drap, l'ambient ha estat d'una festivitat absoluta, amb tots els assistents eufòrics i ansiosos per atendre l'arribada de Moreno, que s'ha dirigit al seu públic des d'un podi i amb un immens somriure d'orella a orella.

Juanma Moreno: "Hem fet història"

El president andalús s'ha llançat des del principi a agrair repetidament la victòria d'avui a tots els andalusos que l'han votat, i també ha compartit una menció especial per a Alberto Núñez Feijóo, qui ha reivindicat per haver estat "col·laborant i encertant" durant la campanya. A més, ha tingut un record, visiblement emocionat, per a tots aquells andalusos que no han pogut experimentar mai una victòria dels populars durant l'hegemonia del socialisme. "Avui me'n recordo de moltes persones que van somiar de veure una nit com aquesta, que van somiar amb una Andalusia diferent i una altra forma de gestionar. Aquesta nit també va per ells", ha llançat.

I, després d'això, ja ha posat la directa. "Avui toca gaudir d'aquesta nit, però a partir de demà mateix ens hem de posar a treballar", ha advertit. S'ha declarat conscient de la responsabilitat que té entre mans, i ha promès als seus ciutadans "quatre anys de prosperitat, d'avançar i de millorar". "Construirem una història carregada d'il·lusió, futur i serenitat", ha dit. "Avui hem fet història a Andalusia".

Però també ha compartit algunes referències cap a la intenció del PP de convertir aquesta victòria al sud d'Espanya en el revulsiu que s'estengui per tot el país i permeti derrotar el president Pedro Sánchez. Sense una menció explícita, ha reivindicat que han donat "un exemple" a tota la nació, i que faran "gran Andalusia per fer gran tota Espanya". I no ha pogut evitar subratllar el seu vincle emocional amb la seva comunitat autònoma i el seu país amb un clam: "Andalusia és una terra profundament orgullosa del que som i de ser espanyols".