El primer gran objectiu del nou president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde Cumplido, és dictar sentència sobre el recurs del Partit Popular a la llei de l'Avortament que el partit, llavors presidit per Mariano Rajoy va presentar el 2010, ara ja fa 13 anys. Aquest és un dels "assumptes pendents" més important que es troba el TC després de la seva renovació i fa més d'una dècada que està guardat en un calaix. Per això, Conde-Pumpido té l'objectiu de resoldre-ho com més aviat millor, concretament, durant el mes de febrer. El PP va presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de la llei de l'avortament, que va promoure el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010. Concretament, demanaven al Constitucional que revisés diferents articles, entre els quals el 12, que garanteix el dret a l'avortament; el 13.4, que feia referència a les menors d'edat; el 14 i el 15, sobre els terminis de 14 i 22 setmanes de la interrupció voluntària de l'embaràs.

El primer encarregat d'aquest recurs va ser el magistrat Andrés Orello, diputat del PP durant 17 anys i membre del TC entre 2012 i 2021. Quan es va acabar el seu mandat, el va assumir el polèmic magistrat conservador Enrique Arnaldo. Aquest té preparat un esborrany sobre el recurs, però no l'ha portat al ple. Aquesta ponència d'Arnaldo avala la llei de terminis, però amb una sèrie de requisits i clàusules per assegurar que les donen prenguin la decisió sobre avortar després de rebre informació exhaustiva sobre la intervenció. La de l'avortament sempre ha estat una llei envoltada de polèmiques i, en aquest cas, el debat sobre la ponència del magistrat conservadora giraria al voltant de quina és la informació que se li ha de donar a les dones que decideixen avortar i si aquesta pot esdevenir una manera de pressionar-les i canviar la seva decisió. 11 magistrats hauran de votar el text d'Enrique Arnaldo durant, segons els terminis plantejats per Conde-Pumpido, el mes de febrer. Amb la nova majoria progressista, existeix la possibilitat que l'esborrany no tingui prou suports i, en aquest cas, una de les opcions seria canviar de ponent, fet que allargaria la decisió. Amb tot, també hi ha la possibilitat que l'encarregat d'una sentència que hagi quedat en minoria redacti la sentència majoritària i, al mateix temps, presenti el seu vot particular contra la resolució. 

Altres temes pendents del Tribunal Constitucional 

Aquest matí de divendres, Cándido Conde-Pumpido, que ha estat nomenat aquesta mateixa setmana president del Tribunal Constitucional, ha estat rebut en una audiència pel rei Felip VI per primer cop. Després de fotografiar-se, han passat al despatx privat del monarca per mantenir una reunió. Un cop resolt el recurs del PP sobre la reforma de l'avortament, que ha marcat com a gran prioritat, s'haurà d'enfrontar a altres casos importants que fa mesos que espern la decisió del TC, com és el cas de l'escó de l'exdiputat de Unidas Podemos, Alberto Rodríguez. La presidenta del Congrés, Mertixell Batet li va retirar l'acta de diputat el 2021 arran d'una sentència en que se'l condemnava per atemptat contra l'autoritat. Rodríguez va recórrer davant el Constitucional, que encara no s'ha pronunciat, i també ha anunciat la seva candidatura a les eleccions autonòmiques de canàries amb la seva pròpia plataforma, el projecte Drago. Altres temes pendents del TC són els recursos del PP sobre la reforma laboral, després que un dels seus diputats l'aprovés per error; sobre la llei de l'eutanàsia o la llei d'educació