Els dos partits que ocupen La Moncloa, el PSOE i Unidas Podemos, es ressentirien davant unes noves eleccions. Així ho mostra l'enquesta elaborada per Sigma Dos per El Mundo. El PSOE passaria de comptar amb 120 escons a tenir-ne 93, quedant-se per sota de la barrera dels 100 diputats. En altres paraules, concentraria menys del 25% dels vots. Una sort similar seguiria el partit morat, que passaria de 35 diputats a 22. De manera que els partits que conformen el govern espanyol, sumarien un total de 115 escons, 10 menys dels que aconseguiria el PP en solitari. 

L'esquerra espanyola s'enfronta a un futur electoral lúgubre. No només l'enquesta de El Mundo apunta que l'actual govern espanyol perdrà força davant les urnes, sinó que altres sondejos han apuntat en la mateixa direcció. La inflació, la reforma del Codi Penal o la crisi per la renovació del Tribunal Constitucional han marcat l'agenda política espanyola i han jugat en contra de les formacions que es troben al capdavant de La Moncloa. Mentre han estat un impuls per a la dreta espanyola. 

sondeig el mundo gener 2023

Font: El Mundo

PP i Vox, a un pas de La Moncloa 

Després d'una temporada estancada a les enquestes, la dreta espanyola ressorgeix. Les darreres crisis del govern espanyol han jugat a favor d'Alberto Núñez Feijóo, qui torna a assolir el lideratge electoral segons els sondejos. En uns nous comicis, el PP obtindria 135 diputats, 46 més que en les eleccions de 2019. Concentraria així un 30% dels vots. Es tracta d'un gran ressorgiment per als populars que venien del cop electoral més dur de la seva història, tanmateix, no és suficient per arribar pel seu propi peu a La Moncloa. 

Per comptar amb la majoria absoluta, el partit de Feijóo hauria de construir aliances amb l'extrema dreta de Vox. El partit de Santiago Abascal segueix estancat en el seu creixement electoral, però, tot i això, segueix sent un actiu estratègia per als populars. En unes noves eleccions, la formació d'extrema dreta tornaria a repetir els seus resultats de 2019, 52 diputats. Des de fa mesos, que els sondejos mostren que Vox hauria tocat sostre amb la seva base electoral. Malgrat tot, sumant amb el PP tindria més de 176 escons, és a dir, més de la majoria absoluta. 

enquesta elmundo gener 2023

Font: El Mundo

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya revalidaria el seu resultat actual aconseguint 13 diputats. En canvi, Junts per Catalunya sumaria dos diputats més al seu resultat actual obtenint un total de 10 escons. Respecte a la CUP, el sondeig no dona detalls.