Batussa entre partits i entitats independentistes. L'any en què es commemora el cinquè aniversari de l'1-O i després d'una dècada de manifestacions espectaculars que desbordaven els carrers, les exhibicions de força de l'independentisme han donat pas a una batalla campal entre sobiranistes que ja no es limita als tres partits sinó que ha saltat també a les entitats. L'enfrontament obert entre l'ANC i ERC s'ha acabat convertint en la constatació de la profunda divisió que dessagna el moviment, i que aquest 11 de Setembre marcarà un punt d'inflexió, amb l'absència d'Esquerra, el principal partit independentista i responsable del Govern de la Generalitat, a la manifestació de la Diada. Finalment l'Estat recull els fruits de la seva estratègia i dona per descomptat que ja ha aconseguit fer realitat la profecia que va formular José Maria Aznar deu anys enrere.

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Ofrena floral a Rafael Casanova
 

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre
 

🚶 Manifestació 11 de setembre a Barcelona: Recorregut per la Diada 2022
 

En plena legislatura del 52% independentista al Parlament, quan l'acord de govern entre ERC i Junts ha adquirit una consistència gelatinosa i la CUP es protegeix en una distància asèptica per evitar les esquitxades del fang del dia a dia, han entrat en joc les entitats. L'ANC, on aquest any Dolors Feliu ha pres el relleu a Elisenda Paluzie a la presidència, ha protagonitzat una carregada contra els partits en el manifest de convocatòria de la Diada i ha servit en safata l'argument als republicans per estalviar-se una convocatòria en què l'any passat el president, Pere Aragonès, i els partits va ser rebut entre protestes dels manifestants.

Partits

El "deixem els partits enrere" amb que l'ANC ha enfilat la Diada, ha estat l'argument que han esgrimit els republicans per justificar la seva absència en l'acte més emblemàtic de la jornada. Després de dies de dubtes, a finals de la setmana passada es va filtrar des del Govern que el president no acudiria a la convocatòria; tot seguit va ser el partit el que es va despenjar de la manifestació alhora que reclamava una rectificació a l'ANC i el seu president, Oriol Junqueras, protagonitzava unes contundents declaracions. Aquest dimecres, ERC va acabar desplegant tota l'artilleria i va enviar una carta als militants advertint que la manifestació s'ha convocat "en contra d'altres independentistes". "No podem compartir un manifest de convocatòria dirigit contra els partits independentistes i contra la feina que, amb molt d’esforç, i sovint patint repressió, presó i exili, fan cada dia milers de persones compromeses amb la llibertat del país", s'assegura en el text.

Junts, en constant tensió amb els republicans davant l'estratègia a Madrid i mentre desfulla la margarida sobre com afrontar la continuïtat al Govern, no ha desaprofitat l'ocasió per burxar a la ferida i marcar perfil alineant-se amb l'ANC. Tan bon punt, Aragonès va anunciar que no assistiria a l'acte, el vicepresident, Jordi Puigneró, i tots els consellers de Junts van fer saber que sí que hi anirien. Des d'aleshores, les apel·lacions a la participació es repeteixen constantment a la formació que des del passat mes de juny lideren Laura Borràs i Jordi Turull entre complexos equilibris. També el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una crida a participar-hi. De la seva banda, el president Artur Mas tot i alertar contra l'estratègia de l'ANC de "radicalitzar" el discurs contra els partits, ha discrepat de l'explicació d'ERC per no assistir a la Diada, .

Igualment la CUP, molt crítica amb l'estratègia dels republicans en relació al procés, ha fet costat a la manifestació. De fet, Eulàlia Reguant va assegurar que el seu partit comprèn la voluntat d'esmenar la falta d'acció del Govern per avançar en el procés indepedentista. Els cupaires asseguren que participaran a totes les manifestacions que defensin la ruptura amb l'Estat.

Òmnium: nou cicle

Òmnium, també en procés de transició després que Xavier Antich ha substituït Jordi Cuixart a la presidència de l'entitat, observa des de la distància. Fa costat a la manifestació que organitza l'ANC, com ha fet sempre, però des d'un segon pla i potenciant les seves pròpies convocatòries, a les quals també es convida la resta d'organitzacions. De fet, ERC no ha amagat la intenció de marcar diferències entre les entitats i Aragonès ha anunciat que, a diferència de la seva absència a la manifestació de la tarda, sí participarà als actes que al matí ha organitzat Òmnium.

Davant d'aquests moviments, Antich deixava clar ahir en una entrevista a ElNacional.cat que "per Òmnium parla Òmnium", alhora que apostava per "obrir un nou cicle" en el procés, després dels darrers cinc anys marcats per un desànim creixent, la desmobilització i la desorientació. "És hora de mirar endavant. No podem estar sempre llastrats pel record del que va passar l'1-O", reclama.

Aquest diumenge, els discursos que protagonitzin ANC i Òmnium des de l'escenari de l'estació de França servirà de termòmetre en què les dues entitats hauran de marcar les propostes estratègiques i posicionar-se davant dels partits. Serà també el baptisme de foc dels respectius presidents en la convocatòria més emblemàtica de l'independentisme i el moment de marcar el tarannà dels seus nous lideratges.

Al final del dia, no obstant, serà la salut del moviment independentista el que s'haurà sotmès a examen. La manifestació de la Diada, en absència del principal partit sobiranista per primer cop des del 2021, posarà a prova de nou la resiliència d'un moviment durament castigat els darrers anys per les estrebades dels rivals, però també pel foc amic. Aquesta serà l'autèntica fotografia de la jornada.

Per primer cop en deu anys des de Madrid la Diada s'observa amb un sorprenent relaxament. Fins i tot amb un punt de satisfacció davant d'una estratègia de divisió que dona resultat. De fet, l'absència de Catalunya al debat de política general que va protagonitzar Pedro Sánchez el passat mes de juliol ja va ser un indicador prou clar del grau de preocupació que la carpeta catalana desperta a Madrid. Després de suportar la imatge d'una violència inusitada contra els votants de l'1-O i una repressió brutal contra els líders del procés, l'Estat ha aconseguit veure l'independentisme trencat. La profecia d'Aznar, sobre el trencament a Catalunya abans que a Espanya, finalment, acomplerta?