El líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha sumat al president del Govern, Pere Aragonès, i també ha confirmat que no assistirà a la manifestació que organitza l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per a la Diada d'aquest diumenge. En una entrevista a la Ser Catalunya, Junqueras ha lamentat que la manifestació és excloent i que "va en contra de molts independentistes i de l'independentisme majoritari del país", i ho ha considerat un error. "A mi m'agradaria poder ser-hi i que l'independentisme sumés en tots els àmbits, també en el de la mobilització al carrer", ha assegurat al mateix temps que ha apuntat que accions com aquesta no contribueixen a la unitat. Tot i això, el dirigent independentista ha desitjat a l'ANC que el seu acte "vagi el millor possible" i ha advocat per un independentisme que tingui una actitud inclusiva, integradora i de suma.

Junqueras ha explicat durant l'entrevista que la seva intenció és assistir a "molts actes de l'11 de setembre" però no ha confirmat explícitament si participarà al que organitza Òmnium Cultural; per contra, qui sí que ha confirmat la seva assistència a aquest acte és Aragonès. A l'acte d'Òmnium està previst que hi hagi representants de totes les formacions independentistes. El cap de la Generalitat va decidir, en canvi, que no anirà a la manifestació de la Diada de l'ANC perquè "és contra els partits i no contra l'Estat". Aragonès va afirmar que per la Diada participaria d'aquells actes "on es puguin defensar les idees en positiu, de forma integradora i plural". Hi serà a l'ofrena al monument a Rafael Casanova a Barcelona i a la tomba, a Sant Boi de Llobregat, a l'acte d'Òmnium, a un acte d'ERC i a l'acte institucional de la Diada. "També la llibertat del nostre país, defensant-ho des de la diversitat que hi ha però fent pinya", va dir Aragonès dilluns durant un acte a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). ERC va adreçar-se dilluns a l'entitat presidida per Dolors Feliu per dir que encara té temps de "replantejar" la mobilització per fer-la "inclusiva i transversal".

Els consellers i conselleres de Junts sí que hi assistiran. El vicepresident, Jordi Puigneró, encapçalarà la representació a la mobilització de l'entitat. L'acompanyaran la resta de membres de Junts a l'executiu: Jaume Giró (Economia); Victòria Alsina (Exteriors); Josep Maria Argimon (Salut); Gemma Geis (Recerca i Universitats); Violant Cervera (Drets Socials) i Lourdes Ciuró (Justícia). Els consellers i conselleres d'ERC al Govern encara no han decidit o confirmat si assistiran a la manifestació. Joan Ignasi Elena (Interior) sí que ha decidit no assistir-hi, per estar al CECOR i garantir la seguretat de la jornada.

La resposta de l'ANC a ERC

"No hi ha president. Però hi som nosaltres". La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, creu que l'absència del president de la Generalitat a la manifestació "ha d'esperonar" la gent a assistir-hi: "Estem sols, però ens tenim a nosaltres". Feliu ha animat la ciutadania a mobilitzar-se l'Onze de Setembre: "Estem sols. La independència l'hem de fer nosaltres, de baix a dalt". "Sortim i fem-ho, perquè ningú no ho farà per nosaltres", ha afegit. La presidenta de l'ANC ha subratllat que la mobilització no va contra els partits, sinó contra la seva manca d'estratègia. Feliu, que diumenge de la setmana que ve viurà la seva primera Diada com a presidenta de l'ANC, ha insistit que veu "poc compromís" del Govern amb el projecte independentista. La líder de l'entitat ha animat la ciutadania a omplir els carrers de Barcelona per fer "una gran manifestació", i perquè ningú pugui "tapar ni menysprear" el "clam" a favor de la plena sobirania.

Els plens del 6 i 7 de setembre

D'altra banda, sobre el cinquè aniversari del ple del 6 i 7 de setembre del 2017, en el qual el Parlament va aprovar les anomenades "lleis de desconnexió" prèvies al referèndum de l'1 d'octubre, Junqueras ha defensat que van ser plens "integradors" en els quals "sempre es va actuar segons el principi democràtic". I sobre si JxCat trencarà la coalició de govern a Catalunya, el dirigent ha apuntat que "l'experiència ens diu que fins ara no ho han fet i el que ens diu la majoria dels seus dirigents és que no ho faran". "És una decisió que han de prendre i esperem que la prenguin amb el màxim encert", ha suggerit Junqueras, que ha reivindicat en canvi que ERC sempre és "conseqüent amb els seus principis".