Els carrers han tingut un protagonisme central en la Diada Nacional des de la recuperació de la democràcia. Especialment des del 2012, amb l’aparició de l’Assemblea Nacional Catalana com a actor de la societat civil i l’inici del procés. Des de llavors ha aconseguit grans convocatòries. I la complicitat dels successius Governs de la Generalitat. Amb l’excepció del president Artur Mas, que justificava la institucionalitat del càrrec, els següents presidents sí que hi han secundat les crides. Un paradigma que aquest any es trencarà amb l’absència del president Aragonès en un moment de màxima tensió dins l’independentisme. Ho posa de manifest l’ofensiva total iniciada per ERC contra l’ANC que podria aigualir la gran manifestació de l’Onze de Setembre. Fins i tot ha enviat una carta a la seva militància on, malgrat cridar a la mobilització, acaben carregant contra el plantejament de la convocatòria.

Tot va esclatar divendres passat, quan fonts de Presidència van filtrar que el president Pere Aragonès no assistiria a la manifestació de la Diada, a diferència de l’any passat. Llavors aquestes fonts ja argumentaven que no seria “coherent” la seva presència en el marc d’una convocatòria que va contra el mateix Govern, amb un manifest que denuncia que “els partits independentistes s’han acomodat a les institucions”. En canvi, sí que participarà d’altres actes que considera més “transversals”, com el d’Òmnium Cultural. A mesura que han passat els dies s’han anat coneixent més baixes: no hi assistirà tampoc cap conseller d’ERC, el principal partit independentista. I els republicans encara no aclareixen qui hi anirà. “Dependrà de si l’ANC acaba reformulant la convocatòria”, assenyalen des de Calàbria a quatre dies de la Diada.

Allò que la setmana passada era en privat, en off, aquesta setmana ha passat a ser una ofensiva mediàtica total, retransmesa en directe. Des de la roda de premsa aquest dilluns, la portaveu i secretària general adjunta Marta Vilalta denunciava que la mobilització està plantejada per anar “contra independentistes” i “dividir-nos”. Aquest dimarts, en diverses entrevistes, Oriol Junqueras criticava que “l’actitud, el manifest i el to de la convocatòria de la mobilització de l’ANC per la Diada estan molt lluny de ser inclusius”. I ha reblat el clau aquest dimecres el president Aragonès en una entrevista a TV3: “No tindria sentit anar a una manifestació en contra del Govern que presideixo”.

 

En els mateixos arguments insisteixen en el missatge que han adreçat aquest mateix dimecres a les seves bases. Els republicans critiquen que "enguany la direcció de l’Assemblea Nacional Catalana ha optat per excloure una part molt important de l’independentisme, dividir-lo i fer-lo petit". I continuen: "No podem compartir un manifest de convocatòria dirigit contra els partits independentistes i contra la feina que, amb molt d’esforç, i sovint patint repressió, presó i exili, fan cada dia milers de persones compromeses amb la llibertat del país. La manifestació s’hauria de fer a favor de la independència i no en contra d’altres independentistes". Matisen que hi tindran representació, però no concreten com. I demanen un “esforç” a l’Assemblea perquè “replantegi” la seva convocatòria

Un replantejament que no s’espera per part de l’Assemblea. L’entitat civil manté el pols amb els republicans. La seva presidenta, Dolors Feliu, insinuava la setmana passada, davant l’absència del president Aragonès, que no estava compromès amb la independència. Amb un to més rebaixat, Feliu negava aquest dimecres que la convocatòria fos “excloent”, sinó que té el mateix “to crític” d’altres edicions però també “inclusiu” per obrir-la a tot l’independentisme. Mentrestant, l’altre soci del Govern de la Generalitat, Junts per Catalunya, hi assistirà en ple i fa crides obertes a participar-hi cada dia.

La incògnita a dia d’avui és quin èxit tindrà la convocatòria en un ambient de certa desmobilització a nivell social i de guerra civil a nivell polític. De moment, l’ANC ha informat aquest dimecres que ja ha omplert fins a 150 autocars per venir a la manifestació. Per tenir les xifres definitives caldrà esperar al diumenge.