“És la cosa més absurda del món”. En aquests termes contundents es pronuncien des d’ERC contra l’ANC a menys d’una setmana de la Diada. La manifestació estarà marcada enguany per l’absència del president Pere Aragonès, i els republicans reiteren les acusacions: la mobilització està plantejada per anar “contra independentistes” i “dividir-nos”, i per això insten l’entitat a rectificar el plantejament abans d’aquest diumenge. “No contribueix a la República Catalana que alguns que es declaren independentistes critiquin a altres independentistes o neguin que siguin independentistes”, ha carregat la secretària general adjunta i portaveu republicana Marta Vilalta, que també ha disparat contra Junts "per fer de govern i oposició al mateix temps”.

Aquest divendres, fonts de Presidència van confirmar que el president Aragonès no assistiria a la manifestació de la Diada organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana en considerar que la mobilització anava contra els partits i les institucions. Aquest dilluns, després de l’executiva, Marta Vilalta no ha aclarit qui hi anirà o qui no de la formació a la concentració de l’Onze de Setembre. S’ha limitat a lamentar que “malauradament l’ANC ha optat per renunciar a aquesta transversalitat” i ha considerat “populista” l’enfocament. Els ha recordat que encara tenen temps per a “replantejar aquesta convocatòria, fer-la a favor de l’independentisme i no en contra de l’independentisme”. Si això passés, es podria revisar la decisió del president, malgrat que en privat admeten que no esperen res.

“No ajuden a l’independentisme que amb qui compartim critiquin els qui compartim projecte”, ha censurat la portaveu i secretària general adjunta d’ERC. En aquesta línia, Marta Vilalta ha reivindicat la voluntat de “transversalitat” de l’independentisme” i ha recordat que “l’adversari és un Estat espanyol que és molt fort”, com s’ha demostrat amb la justificació de les infiltracions a organitzacions independentistes, que el Ministeri de l’Interior ha vinculat amb el terrorisme.

 

Contra el PSC

Justament avui s’ha conegut l’informe del Ministeri de l’Interior per a justificar la infiltració a organitzacions com Jovent Republicà, les joventuts d’ERC, on s’utilitza la comparació amb el terrorisme. Davant d’aquest fet, els republicans insisteixen que cal una “rectificació immediata” del govern espanyol, també després que aquest cap de setmana Pedro Sánchez s’hagi vantat del suport dels socialistes a l’aplicació del 155. Ha avançat que prendran totes les iniciatives necessàries i ha aprofitat per a dirigir-se al PSC, al seu primer secretari Salvador Illa i al ministre Miquel Iceta. Els ha llançat una bateria de preguntes: “Comparteixen les declaracions de Pedro Sánchez? S’enorgulleixen el 155? El senyor Illa i el senyor Iceta creuen que som uns terroristes?”.

Altra cosa és que aquest fet “greu” nou tingui una traducció política. Més enllà d’exigir rectificacions, Marta Vilalta ha volgut desvincular-ho de l’estabilitat del govern espanyol perquè no són dels del “no a tot” ni els del “com pitjor millor”. Preguntada concretament sobre la negociació dels pressupostos de l’Estat que ara s’obrirà, la portaveu ha explicat que hi participaran perquè “és el que mereix la ciutadania d’aquest país”. I ha conclòs al respecte: “Si hi ha possibilitats de millora, allà hi serà ERC".

Contra Junts

Tampoc no han faltat els retrets contra Junts per Catalunya, a qui demanen que “les divisions internes d’una organització que integra un govern deixin d’afectar l’estabilitat del govern”. En aquest sentit, la portaveu republicana ha considerat “profundament irresponsable” que la formació presidida per Laura Borràs “vulgui desestabilitzar el govern del qual forma part” i “faci de govern i oposició a la vegada”. Els republicans, ha contraposat, treballen per “millorar aquest Govern”.