Moviment de Jordi Cuixart a Òmnium Cultural. El president d'Òmnium ha anunciat aquest matí la seva intenció d'abandonar el càrrec i ha proposat per substituir-lo el doctor en filosofia i membre de la junta de l'entitat Xavier Antich. Amb aquesta decisió, que ha avançat als treballadors de l'entitat a través d'un e-mail, Cuixart vol impulsar el procés de renovació i d'aparició de nous lideratges que defensa dins de l’espai independentista.

El president d'Òmnium ha fet pública la seva decisió en una entrevista a Rac1 on ha anunciat que tant ell com el vicepresident, Marcel Mauri, deixaran la cúpula de l'organització a la propera Assemblea de l'entitat que es convocarà el 26 de febrer, per la qual cosa ja és "president en funcions".

 

"Necessitem nous lideratges sense renunciar als existents, i aquesta és una societat que els pot generar. Necessitem deixar espais perquè puguin sortir, perquè puguin aflorar i segurament és el millor servei que podem fer al país", ha explicat durant l'entrevista a Rac1, on ha defensat una estratègia compartida que reculli tota la diversitat del moviment independentista. El líder independentista, que no ha amagat l'emoció davant aquesta decisió, ha assegurat que no ha estat improvisada sinó molt pensada i que ho ha comunicat al president, Pere Aragonès; al president a l'exili, Carles Puigdemont; al president d'ERC, Oriol Junqueras, i a la cupaire Anna Gabriel.

Pols al TEDH

Amb aquest pas, un dels objectius de Cuixart serà concentrar-se en la defensa del procediment que ha plantejat davant del Tribunal Europeu de Drets Humans on s'ha acceptat la seva denúncia contra l’Estat espanyol per la persecució i condemna que ha patit arran de la seva participació en el procés independentista. Ha negat que tingui cap intenció de dedicar-se a la política i ha explicat que es mantindrà en l'activisme "a disposició de l'entitat i del país".

De fet, segons fonts properes, Cuixart mantindrà la presència a Òmnium, que concentrarà a l’Escola de Formació Guillem Agulló. Es tracta d'un espai de recent creació a l'entitat per a la formació en eines d’enfortiment democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics. Entre d'altres punts, aquesta iniciativa es proposa difondre la lluita no violenta i la desobediència civil.

"Les persones que el 2017 vam tenir aquest protagonisme és possible que un bon servei que podem fer al país és endreçar les organitzacions, cadascú casa seva", ha advertit.

Sis anys com a president

L'actual president d'Òmnium va ser escollit per a aquesta responsabilitat el desembre del 2015. Va ser l'única candidatura que es va presentar per substituir la junta de Muriel Casals després que aquesta havia abandonar el lideratge de l'entitat per concórrer a les eleccions al Parlament sota les sigles de Junts pel Sí. De manera interina fins que es va celebrar la votació havia assumit la presidència Quim Torra.

Cuixart, que va ser empresonat l’octubre del 2017 per la seva actuació durant les protestes del 20 de setembre davant de la seu de la conselleria d’Economia, va ser condemnat el 2019 a 9 d’anys de presó i inhabilitació absoluta per sedició. Va poder sortir amb llibertat el passat mes de juny, després de tres anys i vuit mesos de presó, arran d’un indult parcial del govern espanyol.

 Xavier Antich - Sergi Alcàzar

Xavier Antich és el nom que Jordi Cuixart proposa per substituir-lo a la presidència d'Òmnium / Sergi Alcàzar

El vicepresident de l’entitat i mà dreta de Cuixart durant aquests darrers anys, Marcel Mauri, també abandonarà la seva responsabilitat com a número dos. "Si algú respon a aquest ADN d'Òmnium ha sigut en Marcel, que ha sigut capaç de fer front a la repressió", ha subratllat Cuixart.

Xavier Antich

El nom pel qual l’encara president ha apostat per prendre el seu relleu és Xavier Antich. Nascut a la Seu d'Urgell, és doctor en filosofia i professor d'estètica a la Universitat de Girona i és també director del màster en Comunicació i Crítica. 

"Xavier és un home culte, savi, molt sensible, la sensibiltat feta home. Coneix molt bé Òmnium i ha anat treballant molt en aquesta feina silent d'intentar travar feines compartides. Estem segurs que ho farà bé, que s'hi deixarà la pell per fer el mateix que farem nosaltres", ha explicat. 

Antich ha assegurat que, en cas que els socis d'Òmnium ho acceptin, assumirà la presidència "per responsabilitat i compromís amb el país i amb la possibilitat de transformar-lo i millorar-lo". Ha explicat que el repte d'Òmnium, que en deu anys ha passat de 30.000 a 180.000 socis, és "ser encara més forta, més determinada i determinant i continuar sent allò que han fet d'Òmnium molta gent i, en especial, Cuixart i Mauri". "És difícil no dir que sí, sent com és Òmnium tan potent", ha admès.

A la imatge principal, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en una concentració davant del TSJC / Carlos Baglietto