Aquesta legislatura el Parlament de Catalunya ha viscut tota mena de situacions. Fins i tot un debat d'investidura truncat per la detenció del candidat —Jordi Turull—, o senzillament suspès en el darrer moment per ordre del TC perquè el candidat era a l'exili —Carles Puigdemont—. El que encara no havia viscut el Parlament és un debat de política general com el que comença aquest dimecres, que s'interromp el segon dia perquè el president, Quim Torra, pugui anar a Madrid al Tribunal Suprem per intentar frenar la inhabilitació a què el va condemnar el TSJC per haver-se negat a despenjar un cartell de suport als presos polítics durant les eleccions generals de març del 2019. Tot plegat, a més, enmig d'una pandèmia que obliga a celebrar els plens amb l'hemicicle pràcticament buit, amb només una vintena dels 135 diputats.

Torra es presentarà aquest dimecres a les 9 del matí davant del ple del Parlament mig buit amb la voluntat, segons fonts del Govern, que la seva intervenció quedi marcada per l'emergència sanitària, social i econòmica provocada pel coronavirus, però també per la transcendència de la decisió del Suprem, que per primer cop podria inhabilitar un president en exercici del càrrec.

Solidaritat antirepressiva

Així ho ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern on ha mostrat la confiança que el Parlament expressi la seva "solidaritat antirepressiva". De fet, Budó ha destacat que durant el Consell Executiu d'aquest dimarts "s'ha verbalitzat i s'ha demanat que constés en acta el suport de tots els membres del Govern al president Torra".

Meritxell Budó mascareta 1   Sergi Alcàzar

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, a la roda de premsa del Govern / Sergi Alcàzar

No obstant, i més enllà d'aquesta declaració plantejada entre les parets del Saló Daurat, la tensió entre JxCat i ERC per quina ha de ser la resposta del Govern en cas que el Suprem ratifiqui la sentència d'inhabilitació del TSJC, ha estat constant les darreres setmanes. I també avui, en què les converses entre les dues formacions no han aconseguit tancar un acord al respecte.

ERC: pactar calendari

Els republicans mantenen la reclamació de fixar una data electoral abans d'una possible sentència condemnatòria. Al matí, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha advertit en declaracions a la SER que el país necessita un govern fort. A la tarda, ha estat el vicepresident, Pere Aragonès, qui ha insistit des de Sant Pere de Vilamajor en la necessitat d'acordar una resposta entre tots els partits del govern.

pere aragonès vicepresident - acn

El vicepresident, Pere Aragonès, durant les declaracions a Sant Pere de Vilamajor / ACN

JxCat, però, no cedeix. Budó ha retret en la roda de premsa del Govern que preveure un escenari d'inhabilitació de Torra equival a "normalitzar la repressió", en una afirmació que s'ha interpretat com un missatge directe a ERC i la  CUP. Des del Parlament, el president de JxCat, Albert Batet, ha reblat que la unitat no es pot basar únicament a acordar la data de les eleccions.

Per la seva banda, la CUP, que proposa mantenir Torra en una presidència simbòlica, ha expressat a través de la diputada Maria Sirvent la protesta pel fet que no han rebut cap proposta sobre la resposta a donar davant una possible inhabilitació i ha expressat el malestar per la indirecta de Budó.

Estratègia de defensa de Torra

Més enllà de les estratègies dels partits, l'equip que s'encarrega de la defensa de Torra, amb Isabel Elbal i Gonzalo Boye, ha volgut posar l'accent en el darrer tram d'aquest procediment en la solidesa dels seus arguments en contra de la inhabilitació i rebutgen donar per fet qualsevol plantejament que parteixi de la inevitablitat de la condemna.

De moment, el president obrirà aquest matí el debat sense un acord entre els dos socis de Govern i amb una intervenció sense límits que, segons recorden els serveis de premsa del Parlament, el 2018 va durar una hora i el 2019, dues. Tot seguit serà el torn dels grups, als quals pot respondre en bloc —com ha fet en les anteriors ocasions— o un a un. El debat acabarà divendres, després del parèntesi obert dijous perquè el president vagi a la sala de plens del Suprem. A Madrid, a més, abans de tornar a Catalunya Torra té previst pronunciar una declaració institucional al Centre Cultural Blanquerna.