La tensió entre JxCat i ERC arran de la resposta davant d'una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, va aflorant en les declaracions públiques a mida que s'acosta la vista de dijous al Tribunal Suprem.

Tant el vicepresident, Pere Aragonès, com diferents consellers d'ERC i dirigents del partit han reclamat repetidament els darrers dies a JxCat un acord sobre la resposta de l'executiu davant una possible inhabilitació. Avui ha estat la secretària general del partit, Marta Rovira, qui ha retret que està resultant difícil acordar una resposta.

Des del Govern ha replicat aquest migdia la consellera de Presidència, que ha retret que preveure l'escenari d'inhabilitació és una manera de "normalitzar la repressió". A la tarda ha estat el president del grup de JxCat, Albert Batet, qui ha advertit que "la unitat no es pot basar només en la data d'eleccions, sinó sobre com avançar en el procés d'independència", per la qual cosa ha llançat una "apel·lació a compartir l'estratègia de cara al futur".

Negociacions discretes

Batet ha admès que hi ha reunions amb ERC i la CUP i que JxCat té el "màxim interès" en una resposta unitària davant d'una possible inhabilitació de Torra. Ha advertit que les "negociacions només poden acabar bé si es fan amb discreció" i ha assegurat que "evidentment" tenen contactes amb tots dos partits.

No obstant això, ha insistit que el seu grup no accepta que es pugui donar per fet la inhabilitació del president. "Des de JxCat considerem esperpèntic que enmig d'una pandèmia amb les conseqüències socials que comporta hi pugui haver la més mínima possibilitat que l'Estat espanyol es plantegi la inhabilitació del president de la Generalitat, el primer president inhabilitat en exercici", ha denunciat el responsable de JxCat al Parlament.

Ha recordat que en tres anys l'Estat no ha permès la investidura de Carles Puigdemont, ni la de Jordi Sànchez, ni la de Jordi Turull i que ara vol inhabilitar Torra. En aquest sentit, ha insistit que "no hi ha cap diferència" entre el govern del PP i el de Pedro Sánchez.

Pel que fa el debat de política general que comença demà, Batet ha admès que estarà marcat per la pandèmia, i la crisi econòmica i social que general, a més de per "la repressió de l'Estat" que afecta Torra.