La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha reiterat la intenció de pactar un referèndum. Però més enllà de les discrepàncies amb l'estat espanyol, la derivada dels darrers mesos i sobretot setmanes és el moment de salut que travessa l'independentisme català.

En una entrevista a Aquí Cuní, de Ser Catalunya, Rovira ha estat clara: "S'ha pervertit el terme unitat. Al final hi ha tres organitzacions polítiques que compartim el projecte polític que creiem que l'única opció viable per a la justícia social és la república catalana. No és un exercici fàcil, però és possible". En resum, una cosa no exclou l'altra.

Per això, no nega l'evidència palpable públicament: "No ho negaré, perquè és evident que està costant, sent difícil, trobar amb qui parlar, amb qui acordar i teixir un escenari que permeti respondre a aquesta situació".

Amb aquesta afirmació, el periodista Josep Cuní li ha preguntat si no troben interlocutors dins de Junts per Catalunya i la secretària d'Esquerra ha contestat amb un sí però no: "En tenim molts. L'altra qüestió és trobar la fórmula. Lamentem moltes vegades tenir més informació a través de cròniques periodístiques que no en les reunions que anem tenint. Això és una fortalesa que sí vam tenir l'octubre del 2017, no ho volem idealitzar però hi havia un àmbit on podíem teixir objectius comuns que van fer possible la celebració d'un referèndum. Volem tornar a trobar aquests espais i avui és difícil. Però no tirem la tovallola".

En clau d'actualitat més immediata? La possible inhabilitació a Quim Torra com a president de la Generalitat. Rovira, en la línia del seu partit conclou: "L'única manera de sortir és amb un acord, no agafar el reglament i retorçar-lo. El país necessita un govern fort que lideri i doni resposta a l'agenda ciutadana, que és greu davant d'aquesta pandèmia. No podem generar més desgovern, el que sigui més efectiu amb un president al capdavant".