El Govern es resisteix a donar per feta la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i reclama la "solidaritat antirepressiva per part del Parlament". Així ho ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que dos dies abans de la vista al Suprem del recurs de cassació contra la inhabilitació del TSJC ha evitat abordar la resposta a una possible inhabilitació perquè considera que "avançar escenaris" en aquest sentit equival a normalitzar la repressió.

"El que està passant és molt greu. S'està parlant de la possible inhabilitació del president per defensar la llibertat d'expressió. Normalitzar aquest fet seria normalitzar la repressió. I no podem normalitzar la repressió", ha advertit Budó, tot i que ha admès que hi ha converses entre els grups polítics i les entitats per abordar aquesta situació.

Budó ha evitat respondre a les crítiques de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en el sentit que és difícil trobar un interlocutor o l'advertiment de membres republicans del Govern que reclament acordar una resposta. 

Suport a Torra

Segons ha explicat, el Govern s'ha limitat avui a expressar explícitament el suport a Torra. "S'ha verbalitzat i s'ha demanat que constés en acta el suport de tots els membres del Govern al president Torra", ha explicat.

Budó ha recordat que aquest és el tercer cas d'una possible inhabilitació del president en els tres darrers governs, després que Artur Mas va ser inhabilitat pel procés participatiu del 9-N i el 155 va derogar tot l'executiu de Carles Puigdemont. "Esperem la solidaritat antirepressiva per part del Parlament", ha assegurat en referència al debat de política general que comença demà al ple de la Cambra.  Igualment ha expressat l'esperança que "el Suprem aquesta vegada no dictamini com ho ha fet fins ara i inhabilitant un altre president".

Meritxell Budó mascareta 3   Sergi AlcàzarUn moment de la roda de premsa celebrada avui al Palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar

Ajuda a la taula de diàleg

Pel que fa la taula de negociació amb l'Estat, Budó ha explicat que també el debat de política general "ha d'ajudar a aquesta estratègia d'unitat". Ha insistit que la voluntat és que en aquesta taula es pugui parlar d'autodeterminació i amnistia. 

Això no obstant, ha insistit que les dates que tenim sobre la taula i ens preocupen són el dia 17 i que el 27 de setembre torna a declarar davant del TSJC, aquestes són les dates, fruit de la repressió de l'Estat.

Segons Budó, Torra ha explicat davant dels consellers que vol centrar el debat de política general en la gestió de la pandèmia i l'obra de govern. El president ha exposat davant del Consell Executiu com vol abordar el debat que "s'ha treballat amb tots els departaments de la Generalitat".