El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna Quim Torra per desobediència i l'inhabilita com a president de Catalunya durant un any i mig per no haver tret la pancarta en suport als presos polítics del balcó de la Generalitat.

La sentència no és ferma, s'hi pot presentar recurs, i per tant Torra segueix en actiu fins que no s'acabi el procés, que pot durar encara uns mesos, almenys fins a la primavera.

La sentència fixa un any i sis mesos d’inhabilitació especial per a càrrec públic electe local, autonòmic, estatal i europeu. A més, la resolució li imposa una multa de deu mesos amb quota diària de 100 euros, i al pagament de les costes excepte les derivades de l’acusació popular. Això són 30.000 euros de multa.

El TSJC considera que "el Molt Honorable president de la Generalitat, Joaquim Torra, va desobeir, sense que hi hagués cap circumstància que modifiqués la seva responsabilitat, la decisió de la Junta Electoral Central que, un cop convocades les eleccions del passat 28 d’abril, va ordenar la retirada de la simbologia partidista exhibida en edificis públics, ho va comunicar en temps i forma i va donar un termini per a la citada retirada sense que això fos atès".

 

 

El TSJC diu en la sentència, i ho recull en l'apartat de fets provats, que "en data 19 de març, l'acusat, tot i l'evident redacció de l'Acord de 18 de març i de conèixer la seva obligació de complir abans de les 15:00 hores, va presentar, vençut aquest termini, davant la JEC nou escrit en el qual sol·licitava certs aclariments relatius als Acords d'11 i 18 de març, i instava la suspensió del termini concedit per aquell últim, fins que no es procedís a fer aquestes puntualitzacions. El mateix dia 19 de març, a la finalització de la reunió de Consell de Govern presidit per l'aquí acusat, el seu portaveu, la Sra. Elsa Artadi i Vila, va comunicar en una compareixença pública que el president no tenia intenció de retirar els símbols tal com ordenava la JEC".

I conclou que "aquest Acord va ser degudament notificat a l'MHP i al conseller d'Interior".

Toc d'atenció a Boye

La sentència és dura amb les tesis de la defensa, l'advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye: "Convé ressaltar i insistir en alguns dels motius que es van esgrimir en aquell moment per la defensa en suport de les seves pretensions, i que resulta imprescindible que quedin clars, tenint en compte que de les extenses al·legacions de la defensa, es desprenen una sèrie de confusions sobre el procediment penal".

Sobre la insistència de Boye a citar com a testimonis els membres de la Junta Electoral, el TJSC diu que "les referides preguntes que pretenia formular la defensa als vocals de la JEC no guardaven relació amb els fets enjudiciats, i això és així perquè, d'una altra manera, es distorsiona la realitat de l'objecte d'acusació".