Mentre ERC negocia amb el govern espanyol l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, amb la proposta de la remodelació del delicte de sedició que des del PSOE ja rebutgen com a mínim a curt termini, la CUP considera que l'estratègia que segueixen els republicans a Madrid és del tot inútil i que segueix una lògica molt similar a la que ja es va utilitzar l'any passat, quan el sí d'Esquerra va permetre al govern de coalició aprovar les comptes perquè entressin en vigor l'1 de gener, sense que se'n tragués cap profit per a la societat catalana a canvi, segons consideren els cupaires. Així ho ha defensat Xavier Pellicer, diputat de la formació al Parlament, que creu que l'escenari és pràcticament idèntic que el d'ara fa un any, assegurant que ERC està immersa en el que ha batejat com a "negociació fake", ja que "en realitat no negocien res de nou, res de diferent i que l'Estat acabi complint. Ni en inversions ni en el conflicte polític ni en transformacions reals". Així s'ha pronunciat Pellicer al programa Cafè d'Idees, de la 2 i Ràdio 4, el mateix dia que s'acaba el termini per a presentar esmenes a la totalitat dels PGE, com ha fet Junts

ERC, culpable de la desmobilització 

Anant més enllà, i després de reconèixer que no té cap mena de relació personal amb el president Aragonès, Pellicer ha denunciat que l'actitud d'ERC en les últimes setmanes, també tenint en compte els noms escollits per substituir els exconsellers de Junts, suposen un fre per al independentisme. "ERC s'equivoca quan planteja que la manera de solucionar el conflicte és anar a generar una normalització de relacions amb l'Estat, ja que aixo allunya la ciutadania i desmobilitza, quan la mobilització és el que ens porta a equilibrar-nos amb un Estat que té molt més poder i força", ha resumit Pellicer, que creu que la culpa no només és de l'estratègia d'ERC, però sí que ha ajudat a portar l'independentisme cap a la situació actual. 

Les crítiques del diputat cupiare també s'han estès a Junts. En aquest cas, ha posat al mateix sac els exsocis de Govern, a qui ha acusat de "cremar" qualsevol possibilitat d'obrir un nou cicle polític aquesta legislatura, aprofitant la majoria independentista que hi ha al Parlament, tot i que aquesta s'ha desfet i els republicans governen només amb una trentena de diputats. "Malauradament, han cremat la possibilitat de obrir un nou cicle a marxes forçades i de manera incomprensible. Han situat al centre del debat polític, en un context de crisi, la pugna de poder i les pugnes partidistes que només estan relacionades amb conservar el poder a tot preu", ha criticat, avisant els altres dos partits independentistes del Parlament que si volen tornar a la negociació, han de fer un "gir de 180 graus en les polítiques que s'han desplegat fins al moment".  

Una situació insostenible al cos dels Mossos 

Pellicer també ha volgut donar la seva opinió sobre la gran crisi que afecta els Mossos d'Esquadra i que provoca que des del PSC es demani la dimissió del conseller Joan Ignasi Elena. "El quart poder hi és de fa molts anys. Els Mossos actuen com a poder polític propi per marcar les polítiques de seguretat i de ordre públic, de mobilització, per tirar endavant investigacions fora de qualsevol control polític sobre la dissidència i moviments polítics. És una realitat que fa molts anys que existeix i nosaltres volem posar damunt la taula que tenim un problema greu amb els Mossos i és que no hi ha un control democràtic sobre aquest cos".