Si la CUP ja se situava clarament a l’oposició, després de la remodelació del Govern de Pere Aragonès s’hi reafirma. Ho ha fet aquest dimecres al Parlament de Catalunya, on ha comparegut el president de la Generalitat per a presentar el seu executiu en solitari. Els anticapitalistes han lamentat que Esquerra Republiana “ha cremat una oportunitat d’obrir un nou cicle” i que la nova composició “és més del mateix”, la “reproducció de la sociovergència” i del “pacte amb Foment”. No entreveuen un canvi de les polítiques, ni en l’eix social ni en l’eix nacional. És per això que, a més d’exigir novament una qüestió de confiança, els cupaires avisen que “continuaran treballant incansablement i fent de dic de contenció a les polítiques d’un Estat i d’un govern autonòmic que estern força”.

L’entrada dels nous consellers no ha convençut la CUP, que no se sent interpel·lat per aquest “80%” i no li veu recorregut al nou Govern. “No és més que el mateix de sempre, el Govern dels ex, dels exconvergents, els excomuns i els exsocialistes. La reproducció de la sociovergència, del pacte amb Foment del Treball i de la falsa normalització de les relacions amb l’Estat”, ha censurat Xavier Pellicer en la seva rèplica, que ha lamentat que tant l’executiu d’abans com el d’ara “s’ha negat a avançar en l'autodeterminació i en les propostes que la gent del nostre país necessita”. En aquest context, el diputat cupaire ha lamentat que “han cremat una oportunitat d’obrir un nou cicle” i que “han fet més gran la distància entre la gent i les institucions”.

Malgrat tot, els anticapitalistes insisteixen que existeix una alternativa i que és possible, però que passa per sumar drets a través de la confrontació amb l’Estat espanyol. Aquestes són algunes de les propostes que van presentar en el debat de política general del passat setembre i que posen damunt la taula del Govern per a una eventual negociació dels pressupostos. S’ha centrat sobretot en el dret a l’habitatge digne, aturant desnonaments, regulant preus, expropiant pisos de bancs buits o expulsant fons voltor. “Cal un Govern que respongui a les necessitat de la gent, que il·lusioni, que creï un nou escenari de lluites i conquestes”, ha conclòs.

Aragonès veu majories​

El nou Govern de Pere Aragonès tot just fa uns dies que camina. Però ho fa en solitari, amb només 33 diputats al Parlament de Catalunya. Davant d’aquesta cambra ha presentat el president de la Generalitat la remodelació del seu executiu. I malgrat lamentar la sortida de Junts per Catalunya, que assegura no entendre, els ha instat a “abandonar qualsevol temptació de bloqueig” i arribar a acords per a tirar endavant la legislatura “mesura a mesura”, tant per a aprovar pressupostos com per a resoldre el conflicte polític amb l'Estat espanyol. “Ningú es pot inhibir”, ha advertit el cap del Govern, que ha defensat que “les majories existeixen” si hi ha voluntat política. El dirigent republicà també ha retret algunes declaracions, defensant que “cal preservar la legitimitat de les institucions”.

En la seva compareixença davant del Parlament, el president de la Generalitat ha defensat que “les majories hi són si posem per davant l’interès del país”. I ha posat exemples dirigint-se al conjunt de grups de l’oposició, on se situa també Junts: “Estem disposats a construir una majoria per reforçar l’escut social? Estic convençut que sí. Per avançar en la igualtat de gènere? Estic convençut que sí. Per acabar amb la repressió? Rotundament hi és. Per fer possible l’exercici del dret a l’autodeterminació? Existeix, és àmplia i és transversal, cadascú amb els seus matisos. Però les majories existeixen, és qüestió de voluntat política i coratge”.