Un any més, Junts per Catalunya ha registrat una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. Així ho han anunciat, aquest dijous, els seus portaveus al Congrés dels Diputats i el Senat, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, vint-i-quatre hores abans que finalitzi el termini per al registre. Els juntaires també han desafiat Esquerra Republicana a fer el mateix o votar la seva esmena. "No es pot donar estabilitat a canvi de res a un govern que no compleix amb Catalunya", ha advertit Nogueras. El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve a la cambra baixa espanyola. Mentrestant, els republicans, que van facilitar els comptes estatals del 2021 i el 2022, estan en converses amb el govern espanyol i encara no han aclarit què faran. Però asseguren que encara estan "molt lluny" del PSOE.

Mentre els republicans mediten què fer, els juntaires han fet un cop damunt la taula. “Els diners no arriben a Catalunya i no es pot normalitzar. Hem de dir prou”, ha argumentat Míriam Nogueras en roda de premsa des de la seu del partit. La portaveu de Junts al Congrés ha denunciat que “no només és aquest any, fa moltíssims anys que no arriben a Catalunya”, i ha instat “tots els partits catalans en conseqüència” i "sumar-se" a l’esmena a la totalitat. En la mateixa línia, Josep Lluís Cleries ha carregat contra ERC, sense mencionar-la, acusant la formació de “prioritzar el seu pacte amb Espanya que el seu pacte amb Catalunya”. I el portaveu al Senat ha reblat: “Aquesta aixecada de camisa ve de lluny i no podem mantenir-la”.

 

I la resta de grups independentistes? Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els dos diputats de la CUP tornaran a registrar una esmena a la totalitat, com ja van fer l'any passat. En canvi, els quatre diputats del PDeCAT han anunciat que descarten l'esmena a la totalitat i s'obren a negociar esmenes parcials per a facilitar-ne l'aprovació, com també van fer en l'exercici anterior.

I Esquerra?

Malgrat algunes informacions que donen per encarrilades les converses amb el govern espanyol, des d’ERC ho desmenteixen. Fonts de l’equip negociador republicà admeten que “de contactes n’hi ha” però constaten que “el PSOE continua molt lluny de complir amb els compromisos” contrets en el passat, un pas que consideren imprescindible per entrar a negociar els nous comptes. I carreguen contra la manera de procedir dels socialistes: “Nosaltres no entrarem en la forma de negociar del PSOE a cop de filtracions esbiaixades”. Durant les últimes setmanes, tant des del Palau de la Generalitat com des de la seu del carrer Calàbria han exigit que facin passos en el compromís contra la desjudicialització acordat a la taula de diàleg. Una possibilitat seria activar, a les Corts espanyoles, la reforma del delicte de sedició.