La solitud que va experimentar dimecres al Parlament el president, Pere Aragonès, no ha fet variar la seva aposta per la geometria variable. Si més no, així ho ha apuntat des de Brussel·les on ha aterrat a primera hora d'aquest dijous per reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders. Això no obstant, mentre Aragonès reprenia a la capital belga les relacions amb les altes instàncies europees, a Barcelona seguia en plena efervescència el procés de mutació de l'escenari polític català. 

Si dimecres Aragonès va comprovar com el vot de Junts, enfundant sense embuts a la samarreta d'oposició, contribuïa a tombar el projecte del Pla Estadístic de Catalunya, aquest dijous els exsocis s'han aliat amb el PSC per aprovar una moció contra ocupacions delinqüencials a més de votar una resolució contra la consellera Teresa Jordà, entre d'altres temes.

Mesura a mesura

El president ha intentat que aquesta polèmica no enterbolís la seva visita a Brussel·les i la primera reunió a la Comissió després de set anys amb les portes tancades arran del veto de l'Estat. Això no obstant, no ha pogut evitar les preguntes al respecte quan ha valorat la reunió amb Reynders a les portes de la Comissió. La seva resposta és mantenir inamovible l'estratègia que s'ha fixat i que va exposar dimarts davant de l'hemicicle. 

La síntesi és pactar cada votació. "El que és important és que treballem mesura a mesura", ha insistit. El que hauria de fer viable aquesta sortida és el desgast que, a parer d'ERC, pot comportar per a l'oposició tombar sistemàticament totes les propostes del Govern. "Totes les decisions que prenem en tots els àmbits de responsabilitat s'han de fer pensant en com afecta a la ciutadania. Jo treballaré perquè hi hagi majories en aquest sentit", ha reiterat.

Incoherent i incongruent

ERC no amaga que la seva estratègia se sustenta en el convenciment que, malgrat comptar només amb 33 diputats dels 135 de l'hemicicle, ara mateix no existeix una aritmètica alternativa per governar, malgrat que sí existeix per bloquejar les iniciatives a la cambra. Per aquesta raó, de moment, la resposta davant de la velocitat amb què Junts ha assumit el paper d'oposició és treure ferro a la situació i assenyalar la contradicció que pot representar per als exsocis tombar propostes que ells mateix han impulsats, com els pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, elaborats pel conseller Jaume Giró, o iniciatives que esperen els ajuntaments, a les portes d'unes eleccions municipals.

Aquest dimecres des de Brussel·les, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, ha titllat el moviment dels exsocis d'"incoherent i incongruent". Aquesta suposada incoherència és el que els republicans confien que obligui Junts a modular la seva resposta, després d'un primer moment en què ja hauran demostrat la capacitat de bloquejar les iniciatives del Govern.

Però la perspectiva tampoc apareix tan clara a la plaça Sant Jaume i, de moment, Aragonès evita descartar la possibilitat d'un pacte amb el PSC per tirar endavant els pressupostos.