La polèmica pels Mossos d'Esquadra porta cua. Aquest dijous, el Parlament ha aprovat una moció que insta el Govern de la Generalitat a evitar "qualsevol ingerència de naturalesa política" i "respectar escrupolosament l'àmbit de decisió tècnica" del cos policial. El text ha estat presentat pel PSC, que ha convertit en aquesta qüestió de les seves cartes preferides en l'oposició contra l'executiu de Pere Aragonès. Després que els Mossos d'Esquadra hagin tornat a saltar a la primera plana d'actualitat per la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela, els socialistes han volgut carregar contra el paper que ha jugat el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena. De fet, Salvador Illa s'ha pronunciat contundentment aquest matí, advertint al conseller que hauria de plegar. "Ho ha fet fatal", ha sentenciat, acusant-lo també d'ingerències polítiques.

Però aquest punt de la moció no ha servit per demostrar la solitud dels republicans al Parlament. De fet, el partit de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena ha votat a favor del text, donant així suport al reclam d'evitar ingerències polítiques al cos dels Mossos. La resta de formacions també han apostat pel 'sí', mentre que Junts s'ha abstingut i la CUP ha votat en contra.

En canvi, ha caigut el primer punt de la moció, molt més contundent contra el Govern. Aquí, els socialistes carregaven contra "l'existència de reiterats intents de politització del cos dels Mossos d'Esquadra, convertint-lo en moneda de canvi per a l'assoliment d'acords de naturalesa partidària". Malgrat haver aconseguit el suport de la dreta espanyolista (Vox, PP i Cs), els tres partits independentistes han mantingut aquí la unitat per oposar-se, mentre que els comuns s'han abstingut. I és que, malgrat que el PSC hagi vinculat la darrera polèmica dels Mossos amb motivacions partidistes, el conseller Elena ha aclarit que el motiu és la pèrdua de confiança amb Estela arran d'un desacord sobre el nomenament de noves comissàries al cos.

Espadaler carrega contra el conseller Elena

El diputat i exconseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha afirmat que escoltaran les explicacions del conseller Elena "quan es digni" a donar-les al Parlament tot retraient que abans hagi donat una entrevista a Rac1. I ja ha advertit que "o canvien molt les coses" o el seu grup es veurà abocat a demanar la reprovació del conseller d'Interior. I és que, segons ha dit Espadaler, ni Elena està per la dimissió ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pel seu cessament. La diputada de Junts Mercè Esteve també ha situat Aragonès en el punt de mira, criticant la seva actitud davant la situació als Mossos. Segons ha dit, el president té el "comandament suprem" del cos policial i Aragonès "no pot estar més de perfil com ho està". Però el diputat d'ERC Chakir El Homrani ha sortit a la defensiva per al·legar que el Govern té "el dret i el deure d'orientar ideològicament les polítiques de seguretat" per fer un "canvi de paradigma", escudant així Elena de la seva decisió de rellevar el comissari en cap.