L'any passat tot estava obert i tot va anar a última hora. Esquerra Republicana i el govern espanyol van portar la negociació per a la tramitació dels pressupostos de l'Estat fins al límit del termini. Fins al punt de celebrar la decisiva executiva d'ERC al mateix temps, en simultani, que es tancaven els últims serrells amb La Moncloa. A les 14:00 del divendres 29 d'octubre finalitzava el deadline per a registrar esmenes a la totalitat al Congrés dels Diputats, i a les 13:55 van aconseguir tancar l'entesa per evitar el veto: blindar el català a la futura llei audiovisual, gestió de l'ingrés mínim vital des de Catalunya i transferència immediata de beques. La premsa va haver de ser convocada a corre-cuita. Aquest any podria tenir lloc una escena similar. Des de la seu del carrer Calàbria asseguren tenir contemplats tots els escenaris. 

El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve a la cambra baixa espanyola. Abans, aquest divendres, a les dues del migdia, finalitza el termini per a registrar les esmenes a la totalitat. I els republicans encara no han decidit què faran. Segons expliquen fonts properes a la negociació, hi ha hagut contactes constants entre el partit i el govern espanyol durant les últimes hores. Unes converses que es produeixen "a tots els nivells", que no només impliquen el portaveu parlamentari Gabriel Rufián i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Els republicans busquen la màxima discreció i són un búnquer. Tenen la pressió afegida de la ruptura del Govern i la solitud al Parlament de Catalunya, evidenciada aquesta mateixa setmana. Junts per Catalunya i la CUP ja han anunciat les seves esmenes a la totalitat. Esquerra ja té redactada la seva per si les converses no arribessin a bon port i haguessin d'activar el mecanisme extra de pressió. Com l'any passat, es preveu una resolució --en el sentit que sigui-- in extremis. Hi ha la sensació estesa que s'hi juguen molt.

Què estan posant damunt la taula els republicans? Són tres qüestions nuclears. La primera, que siguin uns pressupostos de l'Estat amb més ambició social. Posen un exemplar clar de per què no ho són ara: tots els recursos extraordinaris que es dediquen a Defensa es podrien destinar a mesures per al lloguer o per al finançament autonòmic i local. O es podria fer una reforma fiscal molt més profunda de la que presenten. La segona qüestió és el compliment dels acords contrets en el passat. El seu incompliment es posa especialment de manifest amb les baixes xifres de les inversions a Catalunya, de només el 16% durant el primer semestre de l’any, mentre a Madrid se n’havia executat més de la meitat. Però també posen damunt la taula una qüestió essencial: el conflicte polític. Concretament estan centrats en avançar en la desjudicialització, com es va acordar a la reunió de la taula de diàleg de juliol. Els republicans assenyalen que no necessàriament ha de passar per la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, malgrat que la seva ombra plani sobre l’ambient. La taula entre la Generalitat i La Moncloa, on s'haurien de produir aquests avenços, té previst reunir-se abans que acabi l'any, però encara no hi ha tancada una data.

La confiança dels republicans cap al govern espanyol s'ha vist molt deteriorada durant l'últim any. S'ha vist afectada pels incompliments de l'Estat, però també per casos com el CatalanGate, l'espionatge massiu a desenes de dirigents independentistes. Per això fonts de les negociacions també consideren indispensable millorar el clima negociador. En aquest context, ara per ara, diuen tenir tots els escenaris oberts. També el d'una esmena a la totalitat.

Junts i la CUP pressionen

També com l'any passat, i més després de la ruptura del Govern de la Generalitat, Junts per Catalunya pressiona Esquerra Republicana. Així ho han anunciat, aquest dijous, els seus portaveus al Congrés dels Diputats i el Senat, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, vint-i-quatre hores abans que finalitzi el termini per al registre. Els juntaires també han desafiat Esquerra Republicana a fer el mateix o sumar-se a la seva esmena. "No es pot donar estabilitat a canvi de res a un govern que no compleix amb Catalunya", ha advertit Nogueras. Per la seva part, els dos diputats de la CUP tornaran a registrar una esmena a la totalitat. En canvi, els quatre diputats del PDeCAT han anunciat que descarten l'esmena a la totalitat i s'obren a negociar esmenes parcials per a facilitar-ne l'aprovació, com també van fer en l'exercici anterior.