El diputat de Ciutadans (Cs) al Parlament de Catalunya Nacho Martín Blanco ha considerat aquest diumenge "surrealista" que el candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, "segueixi alimentant la idea que pot presentar-se a la investidura" perquè "no depèn d'ell". En declaracions als mitjans, ha afegit que "depèn de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs" iniciar la ronda de contactes amb els representants dels grups polítics i convocar el debat d'investidura abans que divendres que ve, dia 26, venci el termini establert.

Martín Blanco ha demanat al dirigent del PSC que "deixi de marejar la perdiu" en aquest tema i ha considerat que "l'operació Illa ha estat un veritable fiasco per a Catalunya". Aquesta setmana, Borràs, ha obert la porta a desplaçar la data del ple d'investidura, però Illa ha reclamat que el convoqui perquè considera que té "opcions" de ser investit com a president de la Generalitat A més, ha ressaltat aquesta que encara no ha iniciat una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per fixar una data per un possible debat d'investidura perquè alguns d'ells encara no estan constituïts. 

En aquest context, el diputat de Cs ha afirmat que la seva formació no té "sobre la taula" un possible pacte amb el PSC de cara a aconseguir que Illa es converteixi en president, segons ha informat l'Agència Efe. 

Després que el passat 12 de març es configurés la mesa del Parlament, la data límit per celebrar un debat d'investidura és el 26 de març, divendres que ve. En aquest, el possible candidat a la presidència de la Generalitat s'ha d'obtenir un suport de la majoria absoluta dels diputats de la cambra. En el cas que això no succeeixi, s'obre un termini de dos mesos per elegir el president. Si en aquest termini tampoc s'arriba a cap acord, llavors s'haurien de tornar a celebrar eleccions. Salvador Illa PSC ACNSalvador Illa, del PSC, reclama poder-se presentar com a candidat a presidir la Generalitat de Catalunya en un debat d'investidura / ACN

Reforma del Parlament

D'altra banda, Martín Blanco ha criticat que la presidenta del Parlament vulgui "reformar el reglament" de la cambra catalana per evitar la seva possible inhabilitació si és condemnada per corrupció. L'article 25.4 del reglament del Parlament, estableix que en els casos que en el cas que un membre de la mesa del Parlament estigui acusat per delictes vinculats a la corrupció, un cop s'iniciï el judici oral, aquest ha de suspendre els seus drets i deures parlamentaris de manera immediata. Actualmente, Borràs està sent investigada per, suposadament,  haver fragmentat diversos contractes per beneficiar un empresari amic seu  quan dirigia l'Institució de les Lletres Catalanes (ILC). De moment, aquesta investigació es troba en fase d'instrucció. 

"Ens sembla inadmissible", ha indicat el diputat sobre aquesta possible modificació de la normativa del Parlament. A més, ha informat que Cs ha registrat la seva primera proposta parlamentària en aquesta legislatura per "evitar que es pugui reformar el reglament d'una forma contrària a qualsevol criteri que tingui a veure amb un estat de dret i democràtic". De la mateixa manera, es va expressar aquesta setmana Illa que va acusar Borràs de voler-se "beneficar" amb la reforma del reglament de la cambra catalana. 

D'altra banda, aquesta setmana Cs també ha presentat davant la Fiscalia de Lleida una denúncia per presumptes casos de corrupció en la contractació pública que afecten la Diputació de Lleida, governada per Junts x Catalunya i ERC.

 

Imatge principal: El diputat de Cs Nacho Martín Blanco durant les declaracions a la premsa