ERC i la CUP avancen en el seu preacord per a la investidura. Segons han anunciat totes dues formacions, estan tancant els punts per acordar la investidura del nou Govern, encapçalat per Pere Aragonès. Entre les negociacions destaquen els acords en clau nacional: "Les dues formacions es comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum".

El comunicat d'ERC, avalat per la CUP, puntualitza que, si s'investeix el futur Govern, aquest avançarà paral·lelament en "l’aposta per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol". 

Aquest i els altres punts del preacord es portaran a validació als respectius òrgans interns. Pel que fa a la CUP, debatrà el preacord amb les Assemblees Obertes Parlamentàries el proper 24 de març i els resultats es faran públics l'endemà. 

Els principals punts del preacord ERC-CUP

Les dues comissions de les formacions independentistes i d'esquerres han esbossat aquest diumenge un preacord que fixa les prioritats de la legislatura en clau social i nacional i que, segons el comunicat de la formació republicana, "garantirien l’inici de la legislatura i la seva estabilitat".

Després de les reunions entre els dos partits independentistes, els preacords que han tancat són en clau nacional i també pel que fa a la gestió de les actuacions dels Mossos d'Esquadra, entre altres.

Introduir canvis en la gestió de l'ordre públic és un dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren imprescindible un canvi en les actuacions policials en l'ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l'ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. "En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya", anuncien.

Un altre dels principals aspecte és defensar el dret a l'habitatge. Des d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG reivindiquen no només per donar resposta a l'emergència de l'habitatge de forma immediata, sinó també per poder generar un canvi de model a mitjà termini. Així, les dues formacions veuen necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat.

"Les polítiques de salut també prendran una rellevància evident en una legislatura que estarà marcada encara per la pandèmia de la Covid-19 i la crisi que se'n deriva", afegeixen en el comunicat. Per això, Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG consideren que s'ha de reforçar l'Atenció Primària per situar-la al centre del sistema sanitari públic. Per fer-ho, es marquen com a objectiu assolir el 25% del pressupost de Salut en aquest aspecte.