Laura Borràs estava sent investigada pel Tribunal Suprem perquè era diputada al Congrés dels Diputats. Des de la setmana passada, quan va renunciar-hi per convertir-se en diputada al Parlament (i presidenta de la cambra), la seva situació ha canviat. En aquest context, l'alt tribunal ja ha iniciat el procediment per traslladar la causa a Catalunya, en aquest cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta mateixa setmana s'ha produït el relleu de Borràs a les Corts espanyoles, amb la presa de possessió de Pilar Calvo.

Així, segons confirmen fonts judicials a ElNacional.cat, el magistrat instructor del Suprem, Eduardo de Porres, ha enviat un ofici al Congrés dels Diputats "per confirmar oficialment que Borràs ja ha perdut l'aforament i que ja no és diputada nacional". El jutge està en espera de la resposta de la cambra baixa, un simple tràmit de certificació. Quan el Congrés respongui, apunten les mateixes fonts, el magistrat dictarà una interlocutòria d'inhibició. Descarten que això passi aquesta setmana, però tampoc no trigarà gaire. Malgrat tot, quan es produeixen aquests canvis, els serveis jurídics del Congrés ja informen l'autoritat judicial dels diputats que perden l'aforament i els que l'adquireixen.

La investigació de Laura Borràs fa referència a la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per una suposada fragmentació de contractes per beneficiar un empresari amic, i encara es troba en fase d'instrucció. El passat 22 de juliol, Laura Borràs ja va comparéixer al Tribunal Suprem, on va ser citada, i va negar-se a declarar.

Drets "vulnerats"

Aquell dia, des del Tribunal Suprem, la llavors portaveu de JxCat a Madrid ja va denunciar una persecució política. “He vist tots els meus drets vulnerats des del primer moment”, va lamentar a la sortida, un missatge que també va repetir dins el tribunal. “Em veig aquí obligada a defensar la meva innocència quan en realitat qui m’està portant a aquest tribunal ni tan sols ha presentat les evidències pericials que permetin demostrar la meva culpabilitat”, va criticar.

Borràs va assegurar llavors que “col·laborarà amb la justícia”, però que el que no farà mai és “col·laborar amb la injustícia”. Així ho va traslladar també davant del jutge instructor, Eduardo de Porres. “Els estats de dret s’haurien de fonamentar en el dret”, va defensar. “Quan no hi ha proves, hi ha lawfare”, va afegir.