Aquest dijous, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, explicava que iniciarà la ronda de contactes per investir president quan tots els grups parlamentaris estiguin constituïts. A hores d'ara, només falta el grup d'ERC. La presidenta assegurava que, si un candidat té els suports necessaris, el ple se celebraria en el termini que marca el reglament, que fixa com a data límit divendres 26 de març, en poc més d'una setmana.

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha indicat que quan comenci la ronda de contactes li farà arribar a la presidenta del Parlament la seva voluntat de presentar-se a la investidura. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent socialista ha recordat a Borràs que "té unes obligacions com a presidenta" i que, per tant, "abans de 10 dies ha de proposar un candidat i celebrar un ple d'investidura". "Segur que complirà amb les seves obligacions", ha subratllat. 

Per què Illa insisteix a dir que la presidenta "té unes obligacions"? Tal com explicava El Nacional.cat aquest dijous, Borràs deia a les portes de la presó de Lledoners que el debat d'investidura s'ha de fer "si hi ha un candidat que disposi de prou suports". Això no és el que diu la literalitat de la llei, que parla senzillament d'un candidat sense fixar més condicions, però les seves paraules s'han interpretat com la negativa a presentar un candidat, com el socialista Salvador Illa, que no tingui garantida la majoria.

Laura Borràs presidenta parlament catalunya / ACN

La presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN

Govern amb els comuns

Si més no, Illa es vol presentar al debat d'investidura, ja que considera que "com a guanyador de les eleccions tinc la legitimitat política i l'obligació moral de presentar-me al debat; l'hi diré a Borràs i ella que prengui les seves decisions", ha conclòs sobre el tema. 

Illa ha informat que està treballant per tenir més suports, tot i que el seu govern ideal seria amb els comuns; una fórmula com la que tenen al govern espanyol. El candidat ha desitjat que "no es repeteixi un fracàs com el de la darrera legislatura" i per això s'ha presentat com "l'alternativa".

La pandèmia

Fins fa poc el candidat Salvador Illa era el ministre de Sanitat, i ara que es compleix un any de la declaració de l'estat d'alarma i l'inici del confinament, l'exministre ha subratllat que tot i que les dades de la Covid estiguin millorant, encara queda feina per fer: "La pandèmia no està guanyada, però a poc a poc l'estem guanyant". "La vacunació va avançant i cada vegada agafarà més ritme. Preocupa el pont de Sant Josep i Setmana Santa. No podem fer el que vulguem, prudència", ha demanat. 

Espanya ha registrat 6.216 nous positius de Covid-19 en les darreres 24 hores, fet que deixa la xifra global en 3.212.332 des de l'inici de la pandèmia, el març de l'any passat. Pel que fa a les defuncions, des de dimecres n'hi ha hagut 117, i ara la xifra total és de 72.910.

Madrid encapçala els contagis en els últims 7 dies amb 7.493 casos, seguida de Catalunya amb 5.833. Per darrere, Andalusia amb 4.447 i el País Basc amb 2.035. Des de l'inici de la pandèmia, Madrid és on més contagis s'han acumulat, amb 608.251 casos. Just després se situa Catalunya, amb 520.263. Els segueix Andalusia amb 493.578.

 

Foto principal: El candidat del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa / ACN