La ronda de contactes amb els grups per comprovar quin candidat compta amb més suports per optar a la investidura no s'ha fet encara perquè els grups no s'han constituït encara, segons ha assegurat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en declaracions a les portes de la presó de Lledoners, on aquest matí s'ha reunit amb els presos polítics. Quan quedin formalment constituïts es posaran en marxa els contactes previs a la investidura, ha assegurat.

"No he pogut començar aquesta ronda de consultes, entre altres coses, perquè encara no estan constituïts tots els grups parlamentaris com a tal. És preceptiu que per poder començar hi hagi la constitució dels grups es nomenin president del grup i portaveus. Quan es produeixi començarem la ronda de consultes tal i com marca estrictament el reglament cambra", ha argumentat.

 

Debat d'investidura

Ha insistit en aquest tema en ser preguntada sobre al debat d'investidura que s'hauria de convocar com a molt tard divendres de la setmana vinent per fer una primera votació. Ha reiterat que "el reglament indica clarament que el dia 26 s'hauria de poder fer aquest debat si hi ha candidats que tinguin aquest suport", però que fins que no estiguin els grups constituïts "no és possible" fer la ronda de consultes. "En cas que hi hagi suport per algun dels candidats serà efectiu el ple amb el límit que marca el reglament", ha reblat.

laura borras lledoners / ACN

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la sortida de la presó de Lledoners on ha visitat els presos polítics / ACN

En l'anterior legislatura, Roger Torrent va començar les converses l'endemà mateix de prendre possessió del càrrec i va anunciar, cind dies després, que Carles Puigdemont seria el candidat a la investidura. Amb tot, davant l'avís del TC va ajornar el ple el dia en què s'havia de celebrar.

Borràs ha evitat pronunciar-se sobre les negociacions que estan duent a terme ERC, JxCat i la CUP per tancar un acord per al nou govern i ha demanat deixar "treballar els partits i els negociadors perquè puguin fer la seva feina".

Doble violència

La presidenta del Parlament ha expressat a les portes de Lledoners la preocupació dels presos per l'"arbitrarietat" que mostra la Justícia en relació a les decisions sobre el seu tercer grau, que ha definit com a "doble repressió", i ha insistit que no es tracta d'un privilegi ni res que no tinguin la resta de presos. "És una doble violència afegida a la seva situació, també els arguments amb què s'ha produït", ha denunciat.

Borràs ha abordat també amb els presos l'admissió a tràmit de la querella contra la Mesa del Parlament la mateixa setmana en què s'ha presentat al Congrés la llei d'amnistia, que hauria de ser, segons ha explicat el "tret de sortida per poder començar a treballar en qualsevol resolució del conflicte polític perquè amb presos i exiliats és molt difícil" i per a la qual "hi ha una possibilitat aritmètica que pogués anar endavant". "El que falta com sempre és una voluntat política", ha reblat.

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a les portes de Lledoners / ACN