La majoria de Pedro Sánchez per fer front a la lluita contra el coronavirus penja d’un fil. Aquest mateix dilluns, el govern espanyol ha rebut dos importants cops de porta. El primer, el del cap de l’oposició, Pablo Casado, que fins ara li ha aprovat gairebé tot incondicionalment. El segon, el d’ERC, que ja va facilitar l’última pròrroga de l’estat d’alarma amb el nas tapat pel comandament únic. Ara totes dues formacions han fet un cop sobre la taula després d’una gestió desastrosa i han dit prou. Totes dues estan situades ja en el no.

A primera hora d’aquest dilluns, ha estat Pablo Casado qui hi ha tancat la porta. En una entrevista a Onda Cero, el cap de l’oposició ha avisat que “a dia d’avui no podem donar suport a la pròrroga”. Després ha mantingut una trucada de telèfon amb Sánchez, una hora que no ha servit de res. Tant és així que el ministre José Luis Ábalos ha sortit al faristol de La Moncloa amb un to amenaçant: l’oposició serà responsable d’un possible repunt si tomba el decret d’estat d’alarma.

A la tarda, ha estat el torn d’un dels principals socis de l’executiu, Esquerra Republicana. L'executiva d'ERC ha decidit votar en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus que tindrà lloc dimecres al Congrés. Així ho han decidit formalment en una reunió de l’executiva, després de diversos dies reclamant la fi el comandament únic i el retorn de les competències en la fase de desescalada.

De votació en votació al Congrés, el govern de coalició ha anat perdent llençols a cada bugada. Però els dos cops de porta d’avui compliquen encara més les coses a Sánchez, que disposa d’una majoria que penja d’un fil. El context obliga a recuperar els pactòmetres abandonats durant el debat d’investidura.

Vista posada en PNB i Ciutadans

D’aquesta manera, la vista està posada en dues formacions polítiques, que podrien tenir la clau de la quarta pròrroga: el PNB i Ciutadans. Totes dues han expressat la seva disposició a facilitar els plans del govern espanyol, sempre que s’escoltin les seves reivindicacions. Els jeltzales no decidiran el seu vot fins al mateix dimecres, segons fonts de la formació

En aquest context, s'obren diverses hipòtesis i escenaris. Per aprovar-ho cal majoria simple, és a dir, més que no. Els únics vots a favor assegurats que té la pròrroga de l’estat d’alarma, a hores d’ara, són els 155 del PSOE i Unidas Podemos. A aquests podrien afegir-s’hi els dels socis habituals, que ja han aprovat incondicionalment les altres tres pròrrogues: Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, el PRC, Terol Existeix i el BNG. En total serien 163 vots a favor.

Si es mantenen els actuals termes de l’estat d’alarma, a la banda del ‘no’, incorporant el PP i Esquerra Republicana, hi hauria també Vox, Junts per Catalunya, la CUP i Navarra Suma. En total sumarien 166 vots en contra.

De moment, l’única abstenció assegurada és la d’EH Bildu, que un cop més ha reiterat que “no obstaculitzarà” els plans del govern espanyol, malgrat que siguin molt crítics amb el comandament únic. De fet, impulsaran una esmena conjunta per retornar competències.

Escenaris possibles sense el PP ni ERC

Només quedarien dos escenaris plausibles perquè veiés la llum verda. El primer passaria pel vot favorable dels deu diputats de Ciutadans. En aquesta hipòtesis, fins i tot el PNB podria votar-hi en contra. El marcador final seria de 173 vots a favor i 172 en contra. No podria fallar cap de les formacions minoritàries que fins ara han donat suport al govern espanyol.

El segon dels escenaris passaria pel vot favorable del PNB, que ha reclamat incorporar a l’estat d’alarma un “mecanisme de pacte” amb les comunitats per a la desescalada. En aquesta hipòtesi, Ciutadans almenys s’hauria d’abstenir. El marcador final seria de 169 vots a favor i 166 en contra.

El vot en contra anunciat per ERC ha acabat de complicar els números de Pedro Sánchez. Sigui com sigui, caldrà estar amb la calculadora a la mà durant els pròxims dies i hores. I Pedro Sánchez haurà d’establir un diàleg, més enllà de les amenaces, si vol assegurar-se una majoria parlamentària cada cop més dèbil.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

🦠 CORONAVIRUS A CATALUNYA: evolució de casos, greus, morts i altes

🍴 GUIA | Bars i restaurants on pots anar a buscar menjar per endur a partir d'avui

🚶‍♀️Franges horàries per passejar i fer esport