L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha demanat aquest dimecres al Parlament Europeu reaccionar davant del "problema amb Turquia". "Per què la política espanyola de deixar fer a Erdogan s'està convertint en la política de tota la UE?", ha preguntat durant la seva intervenció a l'Eurocambra. "Qui protegeix Turquia a la Unió? Per què el nostre representant Josep Borrell no és aquí?", ha afegit. Així mateix, l'eurodiputat català ha apuntat que "Turquia es presenta davant la Unió com un país mediador necessari entre Rússia i Ucraïna", però ha denunciat que "planteja grans amenaces per la seguretat d'Europea".

Comín ha recordat que "aquest mes hem assistit al bombardeig de territoris kurds a Síria i Iraq, inclòs el bombardeig a l'hospital infantil de Kobane". "Aquests bombardejos, així com la invasió terrestre que Turquia prepara als territoris kurds de Síria, no només tenen greus conseqüències humanitàries, sinó que també aplanen el camí perquè el terrorisme gihadista -contra el qual les forces kurdes han sigut el nostre millor aliat- torni a posar en perill la seguretat de la regió i la nostra pròpia seguretat", ha afirmat. Segons Comín, "hi ha indicis que Turquia està ajudant Rússia a eludir les sancions de la Unió i, el més greu de tot, Turquia amenaça regularment i obertament amb atacar militarment un estat membre de la Unió". "Companys, tenim un problema amb Turquia i aquest Parlament ha de reaccionar", ha conclòs.

L'amenaça de Turquia a Grècia

Fa pocs dies que Turquia va apujar el to contra Grècia, estat membre de la UE, denunciant que Atenes estava armant les seves illes al mar Egeu perquè tenen por de les forces militars turques. "Quan dius Tayfun (míssils de fabricació turca), el grec s'espanta i diu: 'Impactarà contra Atenes'. Bé, és clar que ho farà", va afirmar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Segons va argumentar, la condició per evitar aquest conflicte és que Grècia "es calmi" i retiri part de les armes que protegeixen les seves illes, les quals es va instal·lar davant l'amenaça turca. 

La relació de Turquia amb el Kremlin

Toni Comín també ha apuntat que hi ha "indicis" d'una suposada relació entre Turquia i Rússia. De fet, el país dirigit per Erdogan va decidir no imposar les sancions pactades al Kremlin, tot i les crítiques rebudes per part de la Unió Europea. El Ministeri de Exteriors turc ha assenyalat aquest dimecres que han donat suport a Ucraïna i que s'estan esforçant per aconseguir un final del conflicte negociat. De fet, en un comunicat s'ha mostrat "sorprès" perquè considera que Brussel·les redueix "el paper de Turquia únicament a la no participació a les sancions de la UE, passant per alt tot el seu suport a la integritat territorial d'Ucraïna i els seus esforços diplomàtics per posar fi a la guerra".