El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anat apujant el to contra el seu país veí, Grècia. Si bé fa mesos que el president turc manté un to bel·ligerant amb contra Grècia, aquest cop ha anat més enllà d'amenaces velades. Erdogan ha denunciat que Atenes està armant les seves illes al mar Egeu i que el govern té por de la potència militar turca. "Quan dius Tayfun (míssils de fabricació turca), el grec s'espanta i diu: 'Impactarà contra Atenes'. Bé, és clar que ho farà", ha assegurat.

Quina és la condició perquè escenari no es compleixi? Que Grècia "es calmi" i retiri algunes de les armes que protegeixen les seves illes. Tanmateix, l'augment de l'armament a les illes gregues és una resposta d'Atenes a les proves militars turques. És a dir, Erdogan demana calma al seu veí quan ell mateix està provant la seva potència militar. 

Erdogan justifica les seves demandes, no en les seves accions, sinó en el tipus d'armes amb les quals Grècia ha reforçat les seves fronteres insulars. "Si intenteu enviar per a les illes coses que compreu als Estats Units, un país com Turquia no pot mirar cap a una altra banda", ha sentenciat. 

Atenes, dins del radi d'acció dels míssils turcs

Els míssils Tayfun, l'orgull actual del govern turc, tindria un abast de més de 500 quilòmetres, més del doble que els altres míssils de fabricació turca. Aquest gran radi d'acció posaria a Atenes en el punt de mira. Les proves que fa uns mesos els turcs van fer al mar Negre, van demostrar la forma d'aquest nou armament turc. Justament aquestes proves van incomodar el govern grec. 

Malgrat que les dues potències formen part de l'OTAN, fa dècades que les tensions entre els dos països es fan evidents. La vella rivalitat entre els dos Estats s'ha expressat en tota mena d'àmbits, des de límits marítims, fins a grans crisis diplomàtiques. Tanmateix, ara el to està escalant el to militarment. Una hostilitat que fa setmanes que es cou. Per exemple, la setmana passada, el ministre turc d'Afers Exteriors, Mevlüt Çavuşoğlu, va advertir a Grècia que deixi de militaritzar les illes de l'Egeu, en cas contrari Ankara "farà les mesures necessàries sobre el terreny", segons recull Politico.

Davant d'aquestes constants amenaces cada vegada menys velades, Grècia ha demanat als seus aliats Occidentals perquè pressionin Ankara i rebaixin així el seu discurs, sobre el qual remarquen les similituds que té amb el que fa Rússia d'Ucraïna. No es tracta d'una compressió nova, ja que quan Erdogan va afirmar al setembre: "Grècia, mira la història. Si continues així, el preu que pagaràs serà alt, molt alt", el país hel·lè ja va advertir del perill d'un nou conflicte en territori europeu.