L'alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors, Josep Borrell, ha expressat "molta preocupació" pel cas de presumpta corrupció vinculada a Qatar que ha esclatat a la vicepresidència del Parlament Europeu, tot i que ha volgut deixat clar que "això no afecta" la seva feina ni els diplomàtics sota el seu comandament. “Certament, les notícies són molt preocupants”, ha admès Borrell en les primeres declaracions davant la premsa després de la detenció i suspensió de la vicepresidenta de l'Eurocambra, Eva Kaili, amb motiu d'una reunió ministerial de l'Associació Oriental a la qual assisteixen els ministres d'Afers exteriors de la UE i els seus homòlegs de cinc dels sis països de l'Associació Oriental (Armènia, l'Azerbaidjan, Geòrgia, la República de Moldàvia i Ucraïna), prèvia a un Consell d'Exteriors de la UE.

Borrell es desmarca del cas de corrupció a la UE

Josep Borrell considera que el fet que diverses persones relacionades amb el Parlament Europeu, entre elles una de les seves vicepresidentes, hagin estat imputades a Bèlgica en un presumpte cas de corrupció "no ens afecta" ni a ell ni al departament que encapçala. “Jo no soc jutge”, s'ha defensat davant la premsa, en recordar que es tracta de “un procés en marxa” després que a l'exvicepresidenta del Parlament Europeu l'hagin tancat a la presó provisionalment, acusada d'organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció. Malgrat la prudència, Borrell ha reconegut que “Estem davant uns esdeveniments, uns fets, que certament em preocupen com a expresident del Parlament Europeu”, tot i que ha volgut desmarcar-se expressament de qualsevol vincle amb la trama. “Això no ens afecta”, ha assegurat el socialista català en referència al Servei Europeu d'Acció Exterior que dirigeix ni a les seves delegacions.

Quatre imputats per una trama de corrupció vinculada a Qatar

“Estem molt preocupats per aquestes notícies, però haig d'actuar d'acord no sols amb els fets, sinó amb les proves”, ha dit Borrell. “Entendran que aquestes són acusacions molt, molt greus”, ha reiterat. La Fiscalia federal de Bèlgica va informar el diumenge en un comunicat que el magistrat Michel Claise ha imputat quatre dels sis detinguts per la presumpta trama de corrupció vinculada a Qatar i n'ha deixat en llibertat els altres dos, després de prendre'ls declaració. Segons els mitjans belgues Le Soir, Knack i L'Echo, a més de la socialdemòcrata Kaili, el jutge ha imputat pels mateixos delictes el seu company i assessor en el Parlament Europeu Francesco Giorgi, un lobbista de Brussel·les i l'exeurodiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri, a casa de qui es van trobar més de mig milió d'euros. Les dues persones que ja han quedat en llibertat amb càrrecs són el pare de Kaili, a qui la policia va detenir el divendres in fraganti mentre intentava fugir amb bosses plenes de bitllets, i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Lucca Visentini. La Fiscalia belga sospita que Qatar ha pagat "grans quantitats de diners" i ha ofert "regals significatius" a persones que tenen una "posició política estratègica" dins del Parlament Europeu, a fi d'influir en les seves decisions.