Amb el desbloqueig de la seva renovació i la consegüent elecció de Cándido Conde-Pumpido com a president, el Tribunal Constitucional enceta ara una nova etapa amb majoria progressista — després de deu anys amb majoria conservadora. El tribunal de garanties té molta feina acumulada, amb un gruix important de recursos pendents de resoldre que afecten la ciutadania en general i Catalunya en particular. Tot, en un any electoral amb eleccions municipals, autonòmiques i generals. És per això que la renovació del TC era una prioritat per al govern de Pedro Sánchez, preocupat pel futur de la seva agenda social. Aquestes són les claus que marcaran l'agenda del Tribunal Constitucional el 2023.

👨‍⚖️ Conde-Pumpido, el nou president del Constitucional amb currículum socialista

📝 Les 10 claus polítiques i judicials que marcaran el 2023, un any sense treva

L'escola catalana i el 25% de castellà

Respecte de Catalunya, un dels afers pendents que el Constitucional té sobre la taula és la llei catalana que esquiva el 25% de castellà. Va ser a l'octubre quan el tribunal de garanties va admetre a tràmit la qüestió d'inconstitucionalitat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret del Govern, ja que els jutges tenien dubtes sobre la legalitat de la llei. Per la seva banda, el PP i Ciutadans havien presentat recursos contra la norma i el TC també els va admetre a tràmit. De fet, fa un temps que els populars i Vox van impugnar la reforma educativa de la Lomloe o llei Celaá perquè no garanteix que l'espanyol sigui llengua vehicular arreu de l'Estat — una qüestió que es resoldrà quan es revisi la llei catalana sobre el 25% de castellà.

Avortament i eutanàsia

El Constitucional també haurà de resoldre d'una vegada per totes una qüestió de gran rellevància social com és la llei de l'avortament. Fa més de dotze anys que el PP va presentar un recurs contra la norma del 2010 (del govern de José Luis Rodríguez Zapatero) i no va sortir del calaix fins al 2021, fins que l'ara expresident Pedro González-Trevijano es va comprometre a portar al ple del tribunal aquest afer — sense èxit, davant la manca d'acord. Fonts del TC han assenyalat a Efe Europa Press que aquesta serà una de les primeres qüestions a resoldre, ja que "no pot esperar més" per responsabilitat i pel seu rerefons social. Recordem que ja ha estat aprovada una nova llei de l'avortament que incorpora nous drets per a les dones. En aquesta línia, el tribunal de garanties va admetre a tràmit recursos contra la llei de l'eutanàsia que s'hauran de resoldre.

Les reformes del CGPJ

Lluny de la plana social, el Constitucional té sobre la taula afers relacionats amb el Poder Judicial i la renovació de les institucions. Parlem de les reformes del Consell General del Poder Judicial: la primera, per evitar que un CGPJ caducat pogués fer nomenaments; i la segona, per retornar-li al Poder Judicial el seu poder per designar només els seus dos candidats al TC. De fet, també estaria pendent de resoldre una tercera reforma: la que havia de tirar endavant per desbloquejar el tribunal de garanties i que el mateix Constitucional va paralitzar, cosa que va resultar un fet insòlit en la història de la democràcia espanyola. Sigui com sigui, Sánchez ja té el que volia: un tribunal renovat i amb majoria progressista.

La votació de la reforma laboral

Per anar acabant, toca tornar a l'agenda social i posar l'ull sobre la votació de la reforma laboral. Potser cal recordar que el govern espanyol va salvar la reforma laboral gràcies a un error del diputat del PP Alberto Casero, que es va equivocar i va votar telemàticament a favor del text. Els populars van portar al Constitucional aquest "atropellament" i ara el tribunal haurà de decidir si la presidenta del Congrés dels Diputats, Mertixell Batet, va fer bé de no permetre que Casero votés de manera presencial. A més, el TC també va admetre a tràmit els recursos del diputat Alberto Rodríguez — a qui Batet li va retirar l'escó per una condemna del Suprem. Queda clar que serà un any mogut.